Bilbergerens Orkla-laks

Et litt for seint 50-årslag, 7 grader i elva, bilhavari og 22 kubikk er ikke flying start på laksefiske i Kanalhølen i Orkla. Bilbergeren har stang inn.

Snaut to uker etter lakseåpningen og gemalens 11-kilos får dagene til å endre seg. Jeg må oppsøke en lakselv. Hva skal jeg prioritere – laksefiske, 50-årslag eller familieliv? Jeg vet hva jeg vil velge. Vettet sier noe annet.

Anitas Orkla-laks på 11 kilo. (Foto: Privat)

Ikledd sommerkjole, spraybruning på boks og en god whisky i veska vet dere hva valget ble. Da er det en prikk over i’en at det tikker inn en MMS; et bilde av en 11-kilos på lakseførkje 2 som ikke har selskapelige plikter denne helga. Jeg er på feil sted til feil tid.

Men det ordentlige vettet tar til vett og whiskyen er nesten like full når jeg forlater laget på natta. Så langt så vel. Like fullt har ikke vettet nådd til hjernebarken, jeg er er ikke bakfull, ikke en gang i nærheten, men jeg er sliten. For sliten til å kjøre bil før søndagen har rent utpå ettermiddagen. Det vart seint og en kjole full av grønske. Årsak; jeg og drosjesjåføren kom først til en mopedulykke.

Men så er det også dags, helt til jeg kommer til Fåvang. Rattet smårister, som om et balanselodd eller fem har falt av. Så rister det som boltene er på tur av gjengene. Så står jeg med nødblink i ei liten lomme langs E6. Framre hjul gløder. Jeg er på feil sted til feil tid.

– Hei, Gjensidige, jeg har forsikret bilen hos dere. Hvordan kommer jeg billigst til Meldal?
– Tog.
– Hææææ, det går ikke tog til Orkdal. Si meg, kjører du fortsatt rundt i Sinsenkrysset…
Hva pokker sier man til så dumme kommentarer.

Der og da ga jeg opp forsikringen og ringer lokale døler. Det er der hjelpen er å få, ikke hos et gedigent forsikringsselskap som tror det går tog til Meldal.

Kalypter (jeg har da hørt ordet), hjullager eller en filleting? Neppe de siste. NAF Viking tilkalles. To timer senere sitter jeg i en litt sliten Honda CRV og når Orkla klokka tre om natta. Jeg blir ikke i laksemodus av slik.

Anita skal på elva klokka 6. Hu om det, jeg gir plutselig beng i laksen. Den fanger jeg senere, så det så. Om det er rett sted til rett tid aner jeg ikke. Jeg våkner ensam klokka 9 av telefonen. Det er NAF-karen.

– I har satt bilen din på Hundorp Auto. Døm sa det var kalypter’n. Deler e’ bestilt.

Og jeg har ikke løftet en finger, men gutta boys i bilbransjen i midtdalen har ordnet opp mens jeg har sovet på Svorkmo.

Foto: © Anne J. Backsæther
Foto: © Anne J. Backsæther

Jeg åkler meg ned i Stasjonshølen, går to vender med Anita, men intet skjer. Så lett er heller ikke laksefisket. Via Joker’n på Svorkmo og tissepause på Vormstad er laksefisket satt i fokus. Vi sklir oss ned til Skolehølen.

Fantastisk vannstand, realt regnvær og storlaksmodus så er vi i gang. Men vi ser ikke laks, hører ikke laks og kjenner ikke laks. Er det feil sted til feil tid igjen…

Regnet trommer på en glassfiberboble av en gapahuk. Burgerne på engangsgrillen lager liv i øyekroken. Fet mat på grill, i en boble, er ikke ideelt. Vi er i ferd med å parkere laksetrua, men truer ei runde til. Øverst, i strømkanten, det er der det skjer. Et brått utras får meg til å tro at årets laks er på kroken. Sannheten viste seg å være det motsatte; en flott matfisk som hadde kroket helt nede i gapet.

Abolour 16 year er kveldshyggen og sovepillen i Guideline-huset. Det har bøttet ned i hele dag, elva er grisekald og jeg er glad i dyna. Jeg hører det tusler på rommet på morgenen, men ignorerer det. Atter skal Anita opp. Jeg gir beng, mistenker stigende flomelv og surfer innom NVE. Jeg har rett. Jeg sover. Midt på dagen har intet skjedd, annet enn at orbuskene har fått nok vann for denne sommeren.

Flomstor elv i Skolehølen, Orkla. Foto: © Anne J. Backsæther
Flomstor elv i Skolehølen, Orkla. Foto: © Anne J. Backsæther

Vi følger vannstand med argusøyne, men kulmineringen tar ikke til før ved 18-tida. Den kvelden vi skal gi oss. Feil sted til feil tid – igjen.

Men da er det godt å finne att bilen sin – reparert på Hundorp. Og laksen ble mat for en snill bilredder i Gudbrandsdalen. Det var nok derfor trekilosen beit. Den var tiltenkt han!

De neste dagene blir perfekte i Orkla. Nå går laksen! Selv har jeg pakket ut laksesakene i heimen. Feil sted til feil tid… Rett sted er Hundorp og en reparert bil. Der vart jeg 10.000 kr fattigere.

PS: Dere som har mulighet: Reis på laksefiske til Orkla mot helga. Bedre juniforhold får dere ikke!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *