Fra River Spey til vannhullet

Kald natt, lita elv. Det endte med ørreter i River Spey – og kvalitetstid i vannhullet. Her er rapporten fra dag tre i Lower Wester Elchies, Skottland.

Ghillie Jimmy hadde samme mine rundt munnen. Hans argusøyne på elva hadde ikke registrert en laksespole i morgentimene.

Det er tredje dag og elva er like død. Lakseoppgangen er totalt fraværende, i alle fall viser ingen seg og det er nok ikke mange laksene som har flyttet på seg. Likevel har jeg en annen følelse når jeg kaster uti Sandy Pool. Vinden har løyet, været er lettere og draget er litt annerledes. Det ble med følelsen, men du verden så deilig det er å legge bukter over legendariske River Spey.

På eiendommen er det et lite tjern som huser ørret. Med sååååå død lakseelv på tredje dagen, rigger vi firerstanga. Tross kulden og nordavinden klekker insektene. Det slurper i ring rundt tjernet og koden er forholdsvis grei; Klinkhammer er bankers. Det tirrer ikke å fiske halvkilosørreter, det er tidsfordriv og fotomoro.

Men vi vet om mer tidsfordriv, når man befinner seg mellom 47 whiskydestillerier…

Ei varm søtlukt setter liv i nesehårene. Aberlour Distillery ligger der som det har gjort siden 1879, mellom mosegrodde musteinsbygninger og de mer moderne murhallene. Skotskrutet inventar og burgunder er en selvfølge. Vi er på vei for å smake Aberlours årganger.

Når tunga møter fludiumet i glass 1 går tankene snarere til norsk hjemmebrent. Sterkt, blank og kun drikkelig i nødens stund. Det bedrer seg i glass 2, bourbon whisky – den skotske råvaren som ikke må forveksles med de amerikanske maisdråpene. Vi ser fram til glass 3, cherry whisky, men glass 4 kan bare bli bedre – og det er den. Det er da varen kommer – Aberlour 1o year. Den er grei, men glass 5 med 16 years mesker gommen. Det var saker! Det top high er husets a’bunadh. Stram, mørk og fyldig. Sjøl med meget sparsomt inntak, blir vi snille…

Vi verdsetter whiskyen så høyt at vi river i tre glass Glenfarclas 40 years på vannhullet vårt – The Mash Tun in Aberlour.

Baren er den eneste som har en full samling av The Family Casks fra Glenfarclas – 44 single cask whiskies fra 1952 til 1995. Bare å nyte synet av det skapet er tidsfordriv det…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *