ArcticSilver ut i verden

Endelig skal ArcticSilver ut i verden med fluestenger. Seks år har det tatt Robert Selfors å få stengene klare.

Fluestenger har vært lagd i hickory, i glassfiber, i splitcane, i karbon, i stål… I århundrer har håndtakene vært rette, som regel av kork, med et snellefeste hvor eneste misjon har vært å feste snella på en sikker måte til stanga. Med unntak av Z-håndtaket til Zpey, skyvehåndtaket til Vogg og Big Mama-haspelhåndtaket fra Vision, har det vært tenkt tradisjonelt. Zpey er fortsatt på markedet etter at Arve Evensen lanserte det i 2006, mens gründeren Geir Grevstad ikke slo igjennom med Vogg.

Lang vei til markdet
Gründer og styreformann i ArcticSilver Innovation AS, Robert Selfors (50) fra Fauske, startet for seks år siden en tankeprosess omkring noe han trodde på; annerledes fluestenger med annerledes snellefeste i annerledes materiale. Skal han klare å ta det «gammeldagse» fluefiskemarkedet med nytenkende stenger?

– Utgangspunktet var fysikken i et fluekast og hvordan en stang spennes. Ikke det kosmetiske. Ideen startet etter at jeg sjøl hadde hatt kronisk senebetennelse ei lang tid.

Kraftpotensialet for et fluekast ligger i stangas bunndel. Det er et kjent omkved fra enhver demo eller et fluekastekurs. Det er klinga som er det bevegelige legemet.

– Konvensjonelle stenger er laget med kork hvor håndtaket er fysisk limt til klinga. Sammenfatter man dette med læresetningen, rimer det ikke. Jeg lagde først en prototype i garasjen med det verktøyet jeg hadde. Neste skritt var en smed. Når jeg så at dette fungerte, gikk veien til industridesignere og de som kan produksjon, sier Selfors.

– Har dere egentlig lagt dobbeltrekket inn i håndtaket?

– Nei, nei, nei. Det er ingen elementer av det. Klinga er fiksert nederst ved snellefestet. Fra snellefestet og opp til der håndtaket slutter, er det hult. Klinga kan dermed vandre helt fritt inne i håndtaket. Man kan bruke samme kasteteknikk som man har tilegnet seg.

Noe helt annet
ArcticSilver FreeFlex-stengene bryter med hundreårige konvensjoner for hvordan en fluestang skal se ut. Men både funksjonalitet og brukergrensesnitt er basert på årelange fluefisketradisjoner.

– Form follows function er et begrep innen designverden. Dette har vært vårt utgangspunkt. Free-Flex-håndtaket gir bedre overføring av energi, siden klinga har full bevegelsesfrihet inne i det hule håndtaket. Resultatet er en stang som gir dyp aksjon og god følelse gjennom at hele klinga spennes opp, også der kraftpotensialet er størst, mener Selfors.

– Estetisk, hvordan tror du fluefiskere vil reagere på utseende?

– Det er naturlig at noen vil sperre opp øynene, men jeg tror det er rom for forskjelligheter. Hvis man først liker feelingen med håndtaket, tror jeg folk etter hvert vil akseptere at det ikke er tradisjonell kork og at fluestanga ser helt annerledes ut enn alle andre på markedet. Fluekasting er følelser. Så lenge fluekasteren opplever det positive med at klingen spennes dypere, at den lades lettere, tror jeg de vil akseptere den utradisjonelle designen.

For å oppnå maksimal styrke og stabilitet har Selfors benyttet høymodult karbon i håndtaket.

– Kork er vel og bra, men med kork kunne vi ikke gjennomført innovasjonen.

Folkefinansiert kampanje
Selfors er entusiastisk når han snakker om fluestangkonseptet sitt. Han kunne skrevet bok om prosessen fra den første prototypen i 2008 til lanseringen av First Edition Free-Flex fluestenger som er unike på verdensbasis. Fra en spe ide har det tatt tusenvis av timer med testing, grubling og mer utvikling før det er ei stang som er salgbar. Han mener selv at seks år med crowdfunding* via IndieGoGo og testing har vært vellykket. Det er nå arbeidet begynner, mot et krevende, men kjøpesterkt marked.

* Folkefinansiering = når enkeltpersoner
går sammen om å støtte et prosjekt,
enten ved hjelp av penger eller andre ressurser.

Patenter for 1 million
ArcticSilver har patent i Europa, Canada, USA og Russland uten EU-regionen, som til sammen har kostet 1 million kroner. Utviklingen av støpeverktøyet til håndtaket kvittet kontoen med nesten 600.000 kroner.

Først slippes en First Edition-serie med enhånds FreeFlex fluestenger i fire ulike klasser. De skal kun selges gjennom selskapets Web Shop. Kun 500 eksklusive og nummerte stenger er tilgjengelig. Prisene varierer fra 4.100 til 4.800 kroner per stang pluss moms. Så lanseres 2 til 5 Premium titaniumstenger i hver klasse. Det kan man trygt kalle eksklusive fluestenger.

ArcticSilver har valgt å bygge opp kapital gjennom netthandel i første omgang slik at de er bedre rustet framover.

– Vi må først vise at vi er levedyktige, parallelt som vi bygger opp service- og salgsnett, sier han.

I forkant av lanseringen har de presentert en rekke filmer på Vimeo og en film via Rolf Nylinder. Filmene er allerede sett av 100.000 personer.

– Ryktet har spredd seg fort. Vi har fått flere hundre henvendelser fra fluefiskeentusiaster over hele verden som vurderer å kjøpe stenger. 70 av stengene er reservert støttespillere som forhåndskjøpte stenger under den vellykkede crowdfunding-kampanjen i 2012, sier Selfors.

De første stengene er nå på vei fra fabrikken i Seoul i Korea.

Gründere og forretningsmenn
Selfors har arbeidet på heltid med ArcticSilver de siste tre-fire årene. Siden oppstarten for seks år siden er det ikke tatt ut lønn. Det er det ikke rom for i budsjettet. Han har heller ingen rik onkel.

– Jeg har tro på konseptet. Så vil det vise seg om det er liv laga, men det er gjort et solid grunnarbeid. Sammen med stayergener klarer jeg å holde hodet over vannet og rykke framover. Så tror jeg bestemt det er penger i andre enden, sier han.

– Hva må du selge for å føle en viss komfort?

– 300 stenger i løpet av ett år. Da driver vi fortsatt på sparebluss.

Det er firmaet Permafrost som har stått for industridesignet på stengene.

– Vi har fått med oss forretningsmenn som har lykkes i andre deler av markedet. Pål Eivind Vegard har bygd opp selskaper innen telekommunikasjon og Sigurd Herrlin Sørensen har blant annet bygd opp Kari Traa til en suksess.

Konseptet Free Flex vant gründerkonkurransen Pangstart allerede i 2008. Det har også fått millionstøtte fra Innovasjon Norge. I fem år har stadig bedre prototyper blitt testet av et titalls norske og internasjonale elitefiskere i norske vassdrag, på Kola-halvøya, i Montana og i Canada. Tilbakemeldingene er entydig positive.

– Vi har store ambisjoner og ønsker å bygge forhandler- og distribusjonskanaler i både Europa og Nord-Amerika. I første omgang tilbyr vi stengene gjennom nettbutikk, sier Selfors.

Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost
Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost
Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost
Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost
Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost
Foto: © Johan Holmquist, Industridesign: Permafrost

Fakta om ArcticSilver Innovation AS

  • Etablert i mars 2009 for å utvikle og selge fluefiskeprodukter mot verdensmarkedet under merkevarenavnet Arctic Silver.
  • Har utviklet FreeFlex-konseptet, en ny generasjon fluestenger. Utvikler også snelle- og snørekonsepter.
  • Innehar internasjonale patenter, varemerke- og designbeskyttelse.

Tall om ArcticSilver
Opplysninger om ArcticSilver

E-post Robert Selfors

One thought on “ArcticSilver ut i verden

  1. Pingback: Stener Skogmo til Arcticsilver - Fluefiske.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *