Guide til Skottland-fiske – Fluefiske.net

Guide til Skottland-fiske

Sjøl om man har vært ute ei vinternatt før, er det ting man gjerne skulle visst før man drar til nye land for å fiske. Se en guide og huskeliste for vårfiske i Skottland. Her er våre erfaringer og tips til førstegangsreisende.

Vårfiske i Skottland er ikke så ulikt tidligfiske i Norge. Det kan likevel være både kaldere og varmere – for været skifter adskillig fortere. Fra sol som varmer i kroppen til snø som pisker i ansiktet. Og når bløt, kram snø legger seg på bløt grasbakke er det lite kjekt med vadesko med filtsåler. Det klabber skikkelig!

Ta med dette

 • Vadesko med annet enn filtsåler for snøforhold. Gummisåler er dessverre glattere på steinene i elva, men gir mye bedre feste på grasbakke og snødekt grasbakke. Korkers har sko med utskiftbare såler om du ikke ofrer plass til to par.
 • Votter til å varme hendene mellom fiskeøktene.

 • Fiskehansker med halvfingre, perfekt å fiske med og varmer samtidig mye mer enn ingenting på hendene.
 • Flyteline med synkespiss eller flyteline må med. Det kan være lite vann også om våren. Elvene er grunne flere plasser.
 • Fluestørrelse: Ikke bare store tuber, men ta med et større spekter.
 • Fluer i gult, gull, svart må med, gjerne med litt brunt i vingen – foruten det du selv tror på. Ta med noen flomfluer.
 • Krokløsertang som du har lett tilgjengelig under fiske.
 • Klær: To lag til under vadebuksa; ullstilongs, polartec eller permaloftbukse. Det er kaldt i vannet.
 • Vadestav om du liker å bruke det. Ikke det at man nødvendigvis vader verken lagt eller dypt, men sleipe fotballsteiner kan være utfordrende for de fleste.
 • Lue som går over ørene, gjerne noe vindtett. Capsen er for de varmere dagene.
 • Presskanne om du ikke har sjekket at det er kaffetrakter eller presskanne der du skal. Fås små. Pulverkaffe smaker høgg for kaffeglade nordmenn.
 • Adapter for UK-kontakter!

Gode råd

  • Filt med studs på vadeskoene er å anbefale om du har plass til bare ett par vadesko. Det gir mye bedre feste på grasbakke, der filtsåle er lite trivelig i skråningene ved elva, spesielt på kram nysnø.
  • Ha plass i baggasjen når du drar. Skottland frister med god whisky og kvota bør fylles! For whiskyelskeren er det også lokale varianter av det skottene kaller de riktige whiskyglassene å få kjøpt. Ikke for å forglemme skotsk øl.

  • God tid på flyplassen i Aberdeen når du skal tilbake er et must. Det gikk snegletregt i skranken vi kom til, men er selvsagt ikke slik hos alt personell. Har du ekstrabagasje ved innbooking, må du gå en annen plass å betale etter første runde i skranken, for så å komme tilbake og levere ekstrabagasjen og få boardingcard. Fluestenger (spesialbagasje) skal atter levert et tredje sted. Det tok sin tid med fire køer!
  • Taxi lønner det seg å forhåndsbestille. Skal du til Aberlour, ring og book lokal taxi på forhånd. Det er nesten halve prisen framfor å praie taxi utenfor flyplassen i Aberdeen. De lokale finner også fram! Vi betalte £75 fra Aberlour til flyplassen i Aberdeen.
   Søketjeneste for taxi i Aberlour – og andre steder i Skottland.
  • Book fiske ved å kontakte grunneierne selv. Det er ikke nødvendig å kjøpe full pakke gjennom et reiseselskap, om du ikke føler for å få alt ordnet for deg. Grunneierne er interessert i å leie ut valdet sitt. De fleste ligger slik til at man må kjøre fra vertshuset til valdet, men det finnes noen få vald man kan gå ned til elva. I River Spey er Lower Wester Elchies et slik vald.
  • Kart over alle elvene i Skottland – Tross alt billig om du vil utforske elvevaldene, google og gjøre deg kjent. Etterpå pryd på veggen på fluebinderrommet.
  • Fangststatistikken er det grunneieren som har, ikke internett. Den legges ikke lenger ut verken dag for dag eller uke for uke. Det står noen tall på statistikken, men det er ikke den fulle sannhet.

 • Ghillien står på pinne for deg. Men vil du ikke ha en person ved din side når du fisker, kan du på en høftlig måte si det. Men for dem er dette deres jobb og service til deg. Se an personen. Utnytt hans kunnskap – han kjenner hver stein i elva! Mange vald praktiseres fiske om morgen og formiddag, så er det lunsj, før dagens andre økt. Kvelden er middag og en dram.
Avstander fra Aberlour: B) Glenfiddich Distillery (10-12 minutter med bil), C) Aberlour Distillery (5-10 minutters gange fra sentrum), D) MaCallan Distillery (5-10 minutter med bil), E) Glenfarclas Distillery (5-10 minutter med bil), F) Strathisla Distillery (20 minutter med bil).

 • Puben i Aberlour som er verdt å besøke heter The Mash Tun. Den har en unik samling av årgangswhisky fra Glenfarclas, den eneste komplette samlingen som finnes. Den har et rikt utvalg av whisky og vil du ikke utfordre Visa-kortet, la det ligge att. Vil tro den puben er ganske så brun på den riktige dagen i uka.

Skotske spesialiteter

 • Haggis er skotsk spesialitet. Det er en slags pudding som lages av hjerte, lunger og lever på sauen, men serveres også som en slags kjøttdeig – kanskje kan vi sammenligne det litt med norsk lungemos? Myten sier også at de bruker saueballer. Vi fikk dessverre ikke prøvd Haggis denne gangen (serverer middag etter 18.00), men neste gang skal den bestilles til middag. Skottene lever jo, så…
  Wikipedia om Haggis
 • Skotsk engelsk kan være vanskelig å forstå, men noen av ordene er faktisk som norske. Skottene snakker flatt og kapper ordene. Etter en dags tilvenning var mye gjort. Folket er gjestfritt, hjelpsomme og vennlige – med den tørr engelsk humor.
  Wikipedia om skotsk dialekt

God tur – og husk det er også en tur… Om du ikke får laks.

One thought on “Guide til Skottland-fiske

 1. Nils Andersson says:

  Planlegger tur til Skottland med min fiskegale 14 årige sønn (arvelig?) Vi må reise i vinterferie uka grunnet hans skolegang. Hvordan er muligheten i månedsskifte februar/mars?? Er det for tidlig? Arrangerer dere turer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt