Island – istidsørretens rike

Tony Warelius og Fluefiske.net’s Andreas Lium har vært på Island på jakt etter gigantørreter. Les historien og se bildene her…

Island. Bare navnet fikk oss til å tenke på lava, vikinger og dyrt laksefiske. Allikevel var det noe helt annet som lokket oss til sagaøya, nemlig fiske etter den mindre kjente ørreten.

88873_s

Ørreten på Island kommer i skyggen av laksen, men det burde vært omvendt egentlig. På Island har de nemlig den vakre og sterke istid-ørreten. Ørreten har eksistert der siden siste istid og er ikke blitt tuklet med på noe som helst måte. Den er vakker, sterk og ikke minst veeeldig stor! Mens vi i Norge kun har bekkørret i de små elvene og bekkene våre, har Island ørret på 2-5kg+ i små gresskledde kanaler som renner igjennom et vilt og vakkert lavalandskap. I de litt større elvene finner man ørret opp til 10kg og da snakker vi ikke om gytefisk på høsten, men stasjonær elvefisk! Det er ikke enklere å fiske på Island med tanke på vær og andre forhold, men det er veldig enkelt å kaste da det ikke er trær langs med bredden. Det er også store forekomster av insekter noe som gjør at store fisker ofte lar seg lure av klassiske tørrfluer. Streamer og nymfe er også mye brukt og veldig effektivt enkelte plasser.

Fluefiske.net`s egen Andreas Lium var på Island i fjor, og foreslo at vi skulle ta en tur til sagaøya i år også. Jeg var ikke vond å be og turen ble planlagt gjennomført første uka i august. Vi planla å først fiske noen elver som de hadde besøkt med hell i fjor, samt legge noen dager innom en elv hvor det tas ørret på flue mellom 3 og 7kg nesten hvert eneste år. Der ble vi tildelt en særdeles luksuriøs lodge, noe som gjorde sitt til at vi følte oss som rike lorder fra 1800 tallet. Dette var ikke vanlig for 2 fiskebomser fra Norge, men vi nøt luksusen fullt ut. Elven var en glassklar «spring creek» og spottefiske med polaroidbriller ble resepten. Været var dog skiftende og vi hadde flere dager med kraftig vind samt regn. Da var det nymfe og streamer som gjaldt.

Vi fikk en annen ekstra «gave» på denne turen i form at islandsk valuta. Økonomien hadde kollapset totalt og den dagen vi dro var 1000 islandske kroner 37 norske! Med andre ord var vi som baroner å regne og kunne unne oss alt hva vi måtte begjære. Vi dro litt på smilebåndet da vi fikk en regning pålydende 160.000kr for leie av bil. I norske kroner var det ikke stort mer enn 6000 norske kroner. Vi handlet det vi ville, men klarte kun å bruke litt over 1000 norske kroner på 10 dager medregnet bensin til bilen! Med andre ord led vi ingen nød…

88845_s

Kort fortalt kom vi oss til Keflavik med fly sent på fredag 31. Juli og tok en taxi til et mer eller mindre ok hotell. Varmen på rommet lot seg imidlertid ikke senke, så vi måtte sove på gulvet begge to, men god hotellfrokost dagen etter virket som et plaster på såret. Vi dro tilbake til flyplassen lørdag morgen og hentet bilen vår, for så å dundre av gårde mot nye eventyr. Det skulle vise seg at bilkjøring på Island er noe for seg selv, og vi laget faktisk kø i 110kmt. Vi ble presset opp i 120-130kmt og ble allikevel forbikjørt av islendinger med enorme biler stylet av Arctic Trucks. Det var 90-sone over alt, samme hvor liten og kronglete vegen var. Omsider kom vi fram til camp og satt telt. Dette gikk veldig fort og bare 1 time senere, sto vi i vadere ved den første elva som skulle testes. Dette var min første tur til storfiskens hjemland og pulsen kunne kjennes utenpå halsen. Vi snek oss ut til den mest lovende hølen og la en slagplan. Hele tiden kjente jeg spenningen i kroppen og forventningene var høye som fjell. Elven var middels bred og ganske grunn med flere dype høler der stor fisk kunne stå. Bortsett fra noen islandshester som lusket nysgjerrig bak oss, var det ingen busker eller trær langs med elva som kunne gi noe skjul. Her var det sniking og lav profil som gjaldt.

88852_s

Vi delte oss og angrep hølen fra topp og bunn. Jeg startet nederst og la ut 2 kast mens jeg nærmet meg brekket ut av hølen. Da skjedde det plutselig noe sykt… på tredje kastet og mens jeg trakk inn flua, kom det plutselig en stor plog til syne fra dypet og den hadde kurs rett mot meg. Vannet løftet seg og en stor skygge fra en ørret i 3 kilos klassen kom til syne! Den fulgte etter helt inn på grunna, men overraskelsen ble for stor og jeg glemte helt å trekke i lina. Flua stoppet opp og fisken snudde tvert rett foran meg så spruten sto! Sjokkert og forfjamset sto jeg igjen som den største fisketullingen noen sinne… Jeg hørte en tørr latter ovenfor meg og Andreas sto med et smil om munnen og mumlet: «Jeg sa jo at det går stor fisk i denne hølen». Jeg kunne bare nikke og si meg enig. At en så stor ørret skulle komme etter flua allerede på tredje kastet ble litt for mye og den burde heller vært litt mindre så jeg kunne fått varmet opp først. Ønsket skulle bli innfridd og bare en halvtime senere ble en feit ørret på 1,6kg landet i et forferdelig regnvær. Kampen ble filmet både over og under vann med vanntett videokamera. Så bra «fiskeporno» til mørke vinter kvelder hjemme ble altså sikret.

Været gikk av og på fra kraftig regnvær til stille perioder. Andreas hadde ikke fått kjenning enda, men jeg spøkte med at jeg tok den første så han kom til å ta den største. Ikke ante vi hvor rett jeg skulle få… Klokken dro seg mot 21.30 og vi var inne i en stille og varm periode. Vi hadde beveget oss opp til «god-hølen» igjen og Andreas hadde nå fiskerett siden jeg hadde tatt den på 1,6kg. Da han kom ned til brekket der jeg hadde den store etter, smalt det på noe stort! Jeg hørte et halvkvelt rop og sprang til unnsetning. Da så jeg at 5′er stanga hans lå flatt utover hølen og skjønte fort at her var det riktig stor fisk på gang. Andreas har kjørt mye stor fisk før og presset fisken fint. Allikevel var den så tung og sterk at den klarte å slippe seg litt utover brekket. Etter 10 minutter ble den presset tilbake til hølen igjen og jeg kunne forberede en utfordrende håving. Vi så nå fisken tydelig og anslo den til rundt 2,2-2,5kg, men etter en vellykket håving så vi fort at dette var en enda større fisk. Lengden var ikke mer enn 58cm, men den var så feit at den veide nøyaktig 3kg blank! Helt sykt og ny rekord på brunørret! Kameraet var nå tomt for batteri, så mobilen ble brukt til fotografering. Det ble ikke det beste resultatet, men det fungerte ok som dokumentasjon.

88857_s

De påfølgende dagene ble brukt til å fiske litt rundt om kring i området. Vi fisket noen side elver som var så små at man skulle tro det kun var småfisk der. Det skulle vise seg å være motsatt og Andreas mistet en ørret rundt 2,5kg i en av hølene, men berget en på nesten 1,9kg. Jeg mistet flere og var kommet litt i et uføre hva gjaldt fiskelykke. Sånn er det jo i fluefiske så jeg gledet meg over kompisen sine fangster i stede. Den siste kvelden kom vi opp i en syk situasjon hvor en fisk i 4 kilos klassen plutselig bestemte seg for å vake steady head and tail! Andreas vadet seg i posisjon og kastet flere fine kast over fisken uten at den vill ta. Tilslutt innså vi at den store bamsen rett og slett sto og spiste små mygg, noe som satt oss i en vrien situasjon. Hjemme i Norge er man ikke bortskjemt med fisker over 4 kilo som eter mygg, så her kom et nytt dilemma. Det å sette på en mygg i størrelse 20 samt 5X fortom er ikke så kult når en monsterfisk vaker steady i brekket før et langt stryk… Vi slapp å finne ut hva som kunne ha skjedd, for været endret seg plutselig til det verre og fisken sluttet å vake. Vi hadde allikevel fått med oss en syk opplevelse og var glade for det tross alt.

Mot slutten av uka var tiden omsider kommet for å bytte område og reise til den eksklusive elva med storfisk og lodge. Etter litt sikksakk-kjøring i et område totalt blottet for skilting, fant vi omsider fram til elva, som var utrolig vakker og med en lodge i særklasse. Her skulle det bli fint å være ja! Vi tok oss hvert vårt rom med dobbeltseng og satt oss i stua for å granske fiskedagbøkene som lå framme. Der kunne vi lese om utrolige fangster, noe som ikke gjorde oss noe mindre fiskeklare. Det viste seg at vi delte hytta med to andre fluefiskere fra New Zealand og Australia som var på Island for å lage fiskefilm. Vi ble godt kjent og fisket litt sammen noen kvelder. Vi fikk se på filmklipp fra tidligere filmer og det viste seg at disse gutta virkelig kunne sitt fag. Vil gå så langt å si at de lager noen av de beste filmene vi noen gang har sett! Det filmtekniske er helt i særklasse med bruk av helikopter og spesialefekter. For to små fiskere fra Norge virket dette ganske storslått og vi fikk med oss hver vår cd med deres forrige film hjem. Vi ble også enige om et mulig framtidig samarbeid angående fiskefilm og andre prosjekter. Spennende og moro.

88871_s

Når det gjaldt fisket, så ble været en utfordring atter en gang. Vi fikk lange perioder med surt vær og kraftige regnbyger. Av og til stoppet det heldigvis opp med mild vind og massive myggklekkinger. Da var det mye fisk som ble aktive på tørrfluer og pupper i veldig små størrelser. Vi fikk en god del fisk fra 500g til 1,5kg, men det var jo ikke de vi hadde kommet for å ta. De største gutta stod ofte og sturet på bunnen og ville ikke ta verken nymfe eller streamer. Vi ga oss ikke og kom til slutt i kontakt med to store fisker etter timer med spaning og kasting. Den første vi fikk øye på, var en diger rugg i 5 kilos klassen som sto vanskelig til og supte i seg små myggpupper. Det var null vegetasjon langs bredden, så jeg måtte åle meg på magen 30 meter og sleppe meg sakte ned i elva kun 6-7 meter fra fisken. Heldigvis ble den ikke skremt og kort tid etter var den oppe i hele sin lengde rett foran meg. Det stakk til i brystet og jeg lurte på om et hjerteattakk var på veg… Men jeg overlevde til alt hell og fikk vippet ut en myggpuppe i størrelse 18. Det ble flyt på flyt over ruggen, men mengden av ekte insekter gjorde at min druknet totalt. Jeg telte kast og plutselig etter nøyaktig 105 kast, kom storfisken opp og tok med seg flua ned. Fortomen ble strammet opp og det smalt i andre enden! Et kort utras endte opp i en dyphøl og så løsnet flua… Forb…s…tans uflax!! Etter så mange kast og et kort utras, var jeg helt utkjørt mentalt og måtte legge inn en dobbel snus.

Dagen etter skulle by på en ny sjanse. I en av de beste hølene begynte plutselig en stor fisk å vake på voksne vårfluer. Denne sto litt lenger ute, så det var lettere å komme seg i posisjon. En stor rygg og halefinne viste seg ofte i vannfilmen og av og til kom et skikkelig sprutvak også. Andreas så den ta en voksen vårflue og jeg byttet fra myggpuppe til en goddard caddis i størrelse 14. Et 20 meter langt kast ble lagt ut rett på oversiden av siste vak og det tok kun 2 sekunder før det smalt på! Jeg strammet opp og kjente det buttet kraftig i andre enden, så ble alt slapt… Var det mulig? Igjen? Slukøret sveivet jeg inn lina og da jeg kjente på flua, merket jeg at den var litt rar. Den var helt myk over ryggen og etter litt undersøkelser så vi at flua hadde brukket i to av storfisken. Vanligvis så brekker kroken i krokbøyen, men denne var brukket rett av over ryggen. Vi kunne ikke gjøre annet enn å riste på hodet og innse at 1,5kg skulle bli største fisken på land i denne elva.

88880_s

Det var bare å luske seg tilbake til lodgen for å få seg 2 timer på øyet før vi skulle kjøre tilbake til Keflavik. Den kjøreturen skulle vise seg å bli meget slitsom på rette veger uten gatelys i stummende mørke etter 2 timer med søvn. Vi kom heldigvis fram med livet i behold og fikk oss 3 timer til i bilsetet før vi leverte den fra oss. På flyet hjem satt det to slitne fiskere fulle av opplevelse og gode minner. Vi ble enige om å komme tilbake neste år allerede før vi satt oss i flysetet og sovnet så med et smil om munnen…

Neste år… ja da…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *