Klassisk perfeksjonist

Ingen fluefisker. Men en sann mester ved bindestikka. Møt Long.
Lettere henslengt i en stol foran peisen sitter en mann jeg ikke har truffet før. Bare hørt mye om. Long Ngoc Nguyen (21) er avslappet, men samtidig tydelig konsentrert.

n525510105_2763678_258

Ved en nærmere titt ser jeg at han faktisk binder en flue. Og det er ikke en hvilken som helst flue heller. Han binder en fulldresset klassisk lakseflue. Og det for frihånd. Som vil si å ikke bruke bindestikke, og som igjen kan karakteriseres som ren skjær galskap. Det så fremt man ikke er en av verdens beste fluebindere vel og merke…

Long ble født i Trondheim. Men vokste opp i Asker. Der har han bodd hele livet som førstegenerasjons nordmann med foreldre fra Vietnam. Til daglig jobber han 50% i en dyrebutikk og deltid på IKEA. Planen er å begynne på studier. Men ikke før han kommer inn på det som er førsteønsket: Kunst.

– Jeg ønsker først og fremst studere i Norge. Kunst eller annet estetisk studie ligger øverst på ønskelista, da jeg ønsker å kunne benytte noe av det jeg kan.

Kunstneren
For det Long kan er ikke barnemat. De to store hobbyene hans er tegning. Og klassisk fluebinding. Noe man kan si at han mestrer med overlegen glans. Ingen på hans alder er i nærheten hva angår ferdigheter og talent i forhold til fluebinding. Sannsynligvis heller ikke på verdensbasis.

– En helt vanlig gutt fra Asker. Du burde vel heller drevet med fotball. Eller dataspill. Hva gjorde at du valgte fluebinding?

– Faren min drev med fiske da jeg var barn. Jeg drev alltid å kikka i fluevesken på alle krokene med hår og fjær. Var veldig fascinert av de fargerike fluene, og etter å sett i blader og bøker bestemte jeg meg for å prøve å lage disse fluene.

Long forteller at den voldsomme interessen som oppstod etter å ha prøvd fluebinding for første gang kom av at han syntes det var spennende å skape ting som så estetisk pent ut.

– Interessen for fugler har også bidratt til interessen for fluebinding, siden det er så mye fjær man bruker i fluebindingen. Særlig påfugl og gullfasan var spennende å bruke som en fersk og ung fluebinder – dette var veldig eksotisk og nytt.

– Hvor kommer interessen fra fugler fra tror du?

– Aner ikke. Det lå bare helt naturlig for meg å være interessert i dette. Har tegnet fugler siden jeg var 4-5 år gammel.

Long påpeker at han ikke kan karakteriseres som noen hobbyornitolog av den grunn. Hobbyen ligger mer rundt interessen for å studere fuglers utseende, og det å dokumentere det gjennom maleri og tegning.

– Jeg er rett og slett interessert i fugler av den enkle grunn at de er så vakre av natur.

kollasj_maleri_fugler

Den ellers så sindige Long blir på grensen til taus et lite øyeblikk. Det er tydelig at fugler er noe som får ham til å vandre inn i et kunstnerisk drømmeverden.

– Er det mulig å hevde at fugler er ditt «kunstneristiske energidyr»?

– Absolutt. Fugl er det jeg liker best å male. Og samtidig det jeg maler klart mest. Samtidig som det er hovedingrediensen i fluene jeg binder.

Galskapsfluene
Kombinert med noe selull/griseull, mohair og silke/tinsel, så er fjær den desiderte hovedingrediensen i klassiske laksefluer. En type fluebinding som overgår det meste av petimeterpirk. Å produsere en tradisjonell fulldresset klassisk lakseflue tar for Long mellom 5-9 timer. Da sier det seg selv at dette ikke er noe som kan karakteriseres som enkelt. Ihvertfall ikke hvis det skal gjøres perfekt.

– Du kunne ikke funnet en vanskeligere hobby?

Long smiler.

– Jeg liker å strebe etter det perfekte. Samt å perfeksjonere noe som allerede er funnet opp. Man kan si at jeg ønsker å forbedre det gamle, basert på samme teknikker – den teoretiske malen for hvordan en flue skal se ut er jo allerede satt.

– Kan man trekke paraleller mellom din måte å binde fluer på og maleriene dine?

– Helt klart. Det er derfor jeg maler tradisjonelt også. Jeg har lyst til å male like godt – og aller helst bedre, selv om det skal mye til – som de gamle mesterne.

Long legger ikke skjul på at han er en perfeksjonist.

– Asiatere skal alltid prøve å forbedre ting, og japan er jo klart eksempel med sine biler og teknologi. Kanskje det ligger i blodet…

Ung tradisjonsmann
En ting som neppe ligger i blodet til mange asiatere er deres lidenskap for fluebindertradisjoner. Det er svært langt mellom teknologisk nyvinning og tradisjonsrik kunst med opphav i England.

– Er du noe man kan karakterisere som en ung mann av den gamle skolen?

– Jeg er VELDIG tradisjonell i forhold til det jeg driver med. Iallefall når det gjelder kunst. Ser på meg selv som veldig gammeldags innenfor enkeltområder, og streber samtidig med å perfeksjonere gamle kunster. Samme om det gjelder maleri, fluebinding eller liknende.

Long presiserer at han jo tross alt driver med klassiske laksefluer – og man skal lete svært lenge etter noe som er mer tradisjonelt enn det.

black_and_gold_kelson

– Det finnes jo også mer moderne nisjer innenfor laksefluebinding – noe man blant annet kan finne i den amerikanske og japanske stilen.

– Så hva synes kunstner-Long om det som er moderne?

– Det blir som å spørre en som maler nasjonalromantisk (kitsj-kunstner Nerdrum for eksempel), om hva han syns om moderne abstrakt kunst. Men som kunstner respekterer jeg fullt ut den moderne klassisk-inspirerte stilen.

Gammelt vs. nytt
Long poengterer at det selvfølgelig finnes fluebindere som binder moderne og kunstnerisk som ikke klarer å få det til. Hvis man skal starte sin egen stil, så mener Long at man burde mestre den klassiske delen først. Dette for at teknikker, proposjoner og balanse skal sitte før man hiver seg i abstrakte eller personlige uttrykk.

– Det er rett og slett snakk om skills! Folk som binder moderne laksefluer (Ken Sawada, Paul Rossman, Paul Smockler etc.) er kunstnere som ønsker å uttrykke seg personlig. Og noe av dette syns jeg er pent.

Han legger til at han liker den japanske bindestilen best.

– Japanske fluebindere bruker ekstremt mye farger! Med tanke på at de binder for kunstens skyld, så syns jeg de er flinkest til å bruke fargene. Kanskje det ligger i den østlige kulturen å bruke mer farger. Amerikanerne skal alltid være BIG, uansett om det gjelder burger, folk, kunst eller fluebinding. Noe av det blir for pompøst og litt for lite balansert. Uten at det gjelder alle amerikanere selvsagt.

Selv ser han helt klart mest opp til de som binder klassisk, og trives selv best med å strebe etter å binde den perfekte flua. For Long er det ikke så viktig hva andre gjør, så lenge han bare kan få gjøre det perfekt selv.

– Jeg bryr meg ikke om andres meninger når det gjelder resultat. Som regel liker folk resultatet når jeg er fornøyd. Og om de ikke liker det så får det være deres problem. Når man binder på høyt nivå, så er det egentlig smak som avgjør om man liker stilen eller ikke uansett.

Dog finnes det et unntak. Og det er den danske fluebinderen Jens Pilgaard. Som Longs mentor har det han sier fremdeles betydning for den unge fluebinderen.

– Jeg møtte Jens for maaaange år siden. Kanskje 8 år eller noe. Var egentlig på utikk etter silkegut, og hadde nettopp begynt med klassisk! Spurte først på Nordisk Fiskeutstyr, men endte med at jeg fant Jens på nettet. Kikket i katalogen hans, og etter å ha bestilt materialer fra ham et par ganger, bestemte jeg meg for å dra ned å handle hos ham i danmark. Har vært hos ham jevnlig etter det.

Turene til Danmark var kombinert med korte ferier sammen med med Longs lillebror. Jens ønsket da å jobbe med denne unge gutten og lære ham det han kunne innen klassisk. Det for å overføre «tradisjoner» videre til den neste generasjonen.

– Vi har god kontakt, og vi ser på hverandre som veldig gode venner. Han er et forbilde som har lært meg det som går an å læres, og jeg kan vel si at jeg har vært læregutten hans i noen år. Jens er den mest betydningsfulle personen i min tid som fluebinder.

21 år og utlært?
Hentydninger om at Long nærmer seg å bli den komplette fluebinder hva angår fulldressede laksefluer avfeies dog raskt.

– Jeg har aldri klart å binde den perfekte flua! Om jeg hadde klart å gjøre det, så hadde jeg nok sluttet med fluebinding. Hadde vært kjedelig å produsere fluer som dette hvis det ikke var en utfordring.

Hans jordnære holdning til galskapen er også representert i hans filosofi omkring hobby vs. jobb. Long vil ikke gjøre jobb utav fluebindingen. Da er han redd det hadde blitt kjedelig. Og han tror heller ikke det er marked for noe slik i verden per idag.

– Selv de største fluebinderne i verden klarer ikke å ha noe særlig omsetning på fluene sine. Og det til tross for at de har utgitt flere bøker om emnet i tillegg.

long_portrett_kollasj

Ingen fluefisker
Den Long skriver seg inn i rekken som en utradisjonell kar på flere områder. Det til tross for hans interesse for det tradisjonelle.

Men han representerer også et soleklart unntak i miljøet. Han er nemlig det første intervjuobjektet som ikke er fluefisker. Og den eneste undertegnede vet om som ikke har fluebinding som en soleklar/ufrivillig tilleggshobby i forbindelse med fluefiske.

– At jeg ikke fisker med flue kommer nok av at jeg aldri har blitt lidenskapelig interessert i fisking generelt. Det hender jeg slenger med haspelstanga til sjøen om sommeren. Men det kan på ingen måte karakteriseres som noen hobby.

Det var alle fargene og teksturene som materialene gir, samt den estetikken i fluebindingen som fristet Long til å begynne med klassisk. Og sånn sett har jo dette svært lite med fluefiske å gjøre i den forstand.

– Jeg synes det er veldig vakkert å se bilder av folk i naturen som fisker med fluestang med tilhørende utrolige kasteteknikker. Men av en eller annen grunn så blir jeg bare ikke revet med utover dette. Mange har forsøkt å friste meg, men…

Han konkluderer med at han rett og slett ikke er noe utemenneske. Long trives best inne foran bindestikka eller lerretet.

At han ikke kommer til å bli en utpreget fisker på sikt gjør jo heller ingenting. Den unge mannen er tross alt en av verdens beste fluebindere, og er med på å sette standarden på verdensbasis i forhold til hvordan klassiske laksefluer skal bindes.  Da skal heller ingen tvinge ham til å bruke fluene sine i praksis…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *