Lur laksen med hitching-tuber

Lav sommerelv og treig laks? Se vår omfattende guide til riffling hitch, og lur laksen på små tuber.
Om sommeren når vannet blir varmt, kan du fiske laks på mange forskjellige måter. Hvilken måte du velger er et spørsmål om temperament og begjær. En metode som skiller seg ut fra de andre er hitching, og du bør ikke unngå muligheten til å prøve denne teknikken i sommer.

hitch1
På varme dager og i elver med lav vannføring, kan det være verdt å prøve riffling hitch med små tuber. Foto: Jesper Fohrmann.

Laks som kommer opp i elva oppfører seg forskjellig. Noen vil rase gjennom elvstrekket i løpet av minutter, noen vil bruke flere timer, mens andre kan vandre inn og ut av elven flere ganger gjennom hele sesongen. De vil alle ha sine spesielle steder hvor du kan ta dem, og ofte får vi kontakt med dem på tradisjonelt vis. Det vil si et kast på 45 grader nedover elva, med en vanlig lakseflue på fortommen.

Gjennom hele sommeren elva vil utfordre deg med flomstor vannføring eller ekstremt lavvann. Da blir fisket vanskelig, nesten umulig. Men gi de samme forholdene til en spesialist på fiske på lavvann, og han vil ikke bli skremt av slike forhold, snarere tvert i mot.

hitch3
Vellykket: en fin laks på land etter ei økt med riffling på lav elv. Foto: Jesper Fohrmann.

Laksen vil gå lei

Laksen i elva har kun en begrenset mengde oppmerksomhet å vie, og fiskeren kan lett dvele laksen og få den til å gå lei. Det er selvsagt nødvendig å forvalte fisket klokt.

Dersom elva blir lav, sakteflytende og varm, så må fluefiskeren få en tradisjonell lakseflue til å gå helt perfekt i vannet for å lure laksen. En oppgave som kan være så vanskelig at selv de lokale storfiskerne må jobbe hardt for å oppnå resultater. Under disse omstendigheter kan andre spesialmetoder med fordel prøves. Riffling hitch, skating, dibbling og dapping er ulike navn på teknikker der flua beveger seg på overflaten.

Overflatejegeren

Vannoverflaten er et viktig jaktområde for laksesmolt, som mer enn noen andre fra salmonidae-familien, vil fokusere på overflatejakt. Byttedyr som ligger fanget i den forræderiske vannflaten, vil prøve å komme ut av knipa så fort som mulig. Men 200 millioner år med trening har gjort laksen til en spesialist som vet nøyaktig hvordan og hvor den skal angripe. Dette er fantastiske jaktinstinkter vi skal prøve å dra nytte av i laksefisket vårt.

Lav framtoning

Å fiske atlanterhavslaks i overflaten er et spørsmål om å tone ned tilstedeværelsen vår. Vi bruker fluer som har et minimal uttrykk i overflaten. Du kan si at vi prøver å etterligne de samme små insektene som laksen har spesialisert seg på å finne. En «duppende» flue som nå og da treffer vannoverflaten. Hitch-fluer som trekker et V-spor på overflaten. Små tegn som kan lokke stor laks til overflaten.

Hitching gjennom tidene

Å hitche flua er en fiskemetode som oppsto i et århundre med sterke fluefisketradisjoner. Som så mange andre praktiske ideer, skal teknikken ha blitt utviklet ved ren tilfeldighet. Kanadiske sportsfiskere skal rundt 1880-1900 ha forsøkt å gjenvinne ødelagte viktorianske laksefluer, hvor gut-øyet var brukket av. Ved å knytte flua direkte til fortommen med et halvstikk (hitch), oppnådde de at flua gikk på skrå i overflaten.

I mange tiår har denne teknikken vært en foretrukket fiskemetode ved de fleste av Øst-Canadas lakseelver. Hver sesong blir flere tusen fisk fanget ved hjelp av denne teknikken. Også britiske og skandinaviske sportsfiskere nyter godt av den kanadiske tilfeldigheten, enten med å bruke enkeltkroker knyttet i vinkel på fortommen, eller ei lita tubeflue med hull i siden.

hitch2
Her fisker en engelsk sportsfisker den bakerste delen av et sakteflytende parti av elva. Han trekker flua langsomt vekk fra hovedstrømmen på motsatte bredd. Området hvor flua fisker som best, er kun 1 meter bredt. Foto: Jesper Fohrmann.

Hitching-triks

Portland Creek Hitch er den tradisjonelle måten å binde en enkel- eller dobbelkrokflue på, slik at den vil trekke seg sidelengs på overflaten. Når du binder hitchen (halvstikket) til hodet på flua, holder du flua slik at den peker oppstrøms i elva. Bind hitchen slik at du både har fortommen og knuten på din side. Dette vil sikre at du får flua til å trekke riktig i overflata, med best mulighet for å sikre at fisken blir kroket.

Hold jevn fart på flua. Når du hitcher flua, kan det være utslagsgivende å enten øke eller redusere farten på flua, slik at du får et ensartet uttrykk når flua krysser elva med ulik strøm. For å endre farten skal du heise eller senke stangtoppen, og med litt trening finner du ut hvordan du holder en jevn fart på flua.

Hitcing i Norge

Hitch-flua kan brukes til å fiske alle de stedene du normalt sett ville fisket med flue, men du kan med fordel også fiske på de roligste partiene av elva. Her er det ofte vanskelig å få drag med ei tradisjonell flue under vann. Men husk at du må holde den stripende flua i gang. Et godt utgangspunkt for en god fiskeplass er i rolige høler hvor fisken viser seg.

Et annet triks for å prøve seg i overflaten er å la flua hoppe gjennom hvitskummet. Prøv dette nedenfor fossestryket. Ikke lur på om laksen ser flua, for det gjør den. Bestemmer den seg for å ta, vil den komme som en rakett gjennom hvitskummet.

I løpet av sommeren vil det komme dager der hitching kan være mer effektivt enn tradisjonelt fluefiske. Hvilke tidspunkter som er best, vil variere fra sesong til sesong. Enkelte år synes metoden å virke dårlig, mens andre år er den perfekt i nærmest alle elever, også ved flom og farget vann. Ikke avskriv metoden, og hold et godt øye med flua. Som ved alt annet overflatefiske etter laks, er det ikke uvanlig at laksen viser seg i nærheten av flua.

hitch5
Tubene er ikke store, så husk å ta med deg små treble eller enkeltkroker i flueboksen. Foto: Jesper Fohrmann.

Fluetips

Det er ikke alle fluer som er like velegnet til hitching, og følgelig vil noen mønster være markant bedre enn andre.

Bruk tynne hår

Vi har bitt oss merke i hvordan hitchfluer med ekornhår har en tiltrekkende egenskap etter laks. De beste hårene er tynne hår fra haler av mindre dyr. Men det kan lønne seg å prøve ut ulike materialer.

Lag plass til knuten

Hvis du vil binde hitch-mønsteret ditt på krok, bør du lage god plass til knuten framme på flua. Da får du bedre plass til halvstikket. Se oppskrift på knuten her.

Et lyst hode

Laksen følger ofte nysgjerrig med, og det bør du også gjøre. Men i skumringen kan det være vanskelig å se flua ute på elva. Bruk gjerne fluer med fluoriscerende farger på hodet, så blir den enklere å se i mørket.

Vårfluer forbundet med hitching?

Vi tror at voksne vårfluers måte å oppføre seg på kan være noe av forklaringen til at hitching er så effektivt. Å forstå hvordan vårfluene lever langs elva, kan være nøkkelen til et godt hitch-fiske etter laks.

Modifiser tuba

De fleste skandinaviske laksefiskere velger tubeflue når de skal prøve hitch-fisket. Dette er en enkel og effektiv måte å få til en lett og fin tørrflue, men det er viktig å bruke en tube som holder på krokene best mulig. Velg et fleksibelt rør som holder kroken på plass, og hvis de to passer godt sammen, kan du justere krokens posisjon. Da kan du påvirke hvordan flua går i vannet, på samme måte som en haspelfisker kan justere wobbleren med å modifisere krokene.

Som et utgangspunkt for trippelkroker, skal den ene kroken peke ned, og de to andre opp til siden. Med enkeltkrok, skal kroken peke rett ned.

Holo-V FLY

Glitter og bling-bling er ikke alltid fasiten når det gjelder laks, spesielt når det gjelder fisk som oppholdt seg en tid i elva. Men denne lille hitch-tuba med holografisk gulltinsel kan være fin å ha med boksen. Den kan være bra i rask strøm, hvor laksen har dårlig tid på å bestemme seg for å ta.

For tykk fortom

Unngå å bruke for tykk spiss på fortommen. En tykk fortom dreper en del av bevegelsen og «magien» i hitch-fluer. Bruk heller en tilpasset fortomslengde og myk nok stang, slik at du kan absorbere laksens krumspring og hoderisting.

Artikkelen ble første gang publisert i 2011.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *