Med Kabbe til Bornholm – Fluefiske.net

Med Kabbe til Bornholm

Runar Kabbe fra Nordisk fiskeutstyr har vært på den årlige turen til Borholm i regi av butikken.

Lørdag 28. mars
Dagen var kommet for Nordisk Fiskeutstyrs årlige Bornholmtur. Ti ivrige fluefiskere møtte opp på Oslo S for felles avreise kl 10.30.

bor96

En av gutta var faktisk så ivrig at han møtte opp kl 22.30 på fredag. Fikk etterhvert en telefon, men måtte forklare at han var 12 timer for tidlig ute. Turen ned gikk fint og våren var mer og mer tydelig jo lenger sør vi kom.

Vi ankom Verona kl. 20.30 og Per tok vel i mot oss med god aftensmat. Da vi la oss var det stor forventninger til den komne første fiskedagen.

Søndag 29. mars
Standard åpning, dvs. opp kl. 04.30. Otto hadde gjort klart kaffe, så det ble et par kopper mens vi hoppet i vaderne, så var vi klar for kysten. Været kunne ikke vært verre. Sterk vind fra nordvest gjorde at vinden dro på begge sider av øya. På sydkysten hvor vi begynte var det stor dønning. Kort fortalt ble det ikke noe ut av det til frokost kl. 09.00.

Trøsten var at det kunne bare gå en vei – oppover. Det skal jeg love at det gjorde. Vinden løyet under frokosten og dreide til nordøst. Vi delte oss i to grupper og dro mot sydkysten igjen og håpet dønningene hadde lagt seg. Det var kanonforhold!! Fra 11.00 til 15.30 ble det landet følgende sjøørret: 1,6 – 1,7 – 2,0 – 2,6 – 3.1 – 3,7 kg!! Den andre gruppen fikk en på 3 kg. Flott fisk. Stemmningen var topp for å si det mildt. Kaffen smakte himmelsk og latteren satt løst.

bor913

Seks mann dro til vestkysten for en liten økt før middag kl. 20.00. Du verden for en dag. Ytterligere tre sjøørret ble landet: 2,5 – 3,0 og 4,4 kg. De to største blanke feite fisk. De hoppet høyt og akkurat så villt som vi ønsker det skal være.

Alle ble satt tilbake. Det var litt forskjellige fluer i bruk i starten, men det endte med at alle ble tatt på hvit/orange Jiggy. For en dag det ble! Unødvendig å si at det var god stemmning under middagen. Vi gledet oss til videre fiske, men å få lignende dager skulle vel bli vanskelig

Mandag 30. mars
Etter en god natt søvn med mange gode opplevelser friskt i minne våknet vi opp til en tung kald Bornholm tåke. Vestkysten var målet denne morgenen. Det var kortere vei enn til sydkysten, så vi lå og dro oss til kl. 05.00. En bris fra sydvest, kald tåke og 3 grader temperatur gjorde at trua på fast fisk ikke var stor. I forbindelse med kaldt vann og 3 grader på, er ikke sjøørreten så lett å komme i kontakt med. Det endte med en fisk på ti mann, 2,2 kg, tynn brun utgytt fisk.

bor917

Etter en god frokost og varm kaffe ble det naturlig å søke seg mot sydkysten igjen. Det var fortsatt kald tåke og vinden hadde økt litt. Etter noe vading føltes vannet kaldere enn de 4 grader vi hadde dagen før. Ikke bra. Gutta stod på, og med godt humør, pågangsmot og hvite/orange Jiggy blir det flex i fluestengene. Det endte med ti fisk, to på 0,6 kg, 1 – 1,5 – 2 – 2,1 – 2,2 – 2,5 – 3 – og 5,5 kg! De fleste fiskene fikk vi midt på dagen, da det var varmest. Sola prøvde å komme fram, men tåka kom desverre fort tilbake. Vi så også noen sjøørret oppe, men som var utenfor kastehold. Sjøørettene vi fikk var en blanding av halvblanke og blanke.

Inimellom de vi landet mistet vi også fisk. Igjen en god dag syntes vi. Dagen etter var det meldt mer vind, men skulle bli noe varmere og mindre vind fra onsdag. Joda, vi hadde nok mer å se fram til. Livet var fint.

Tirsdag 31. mars
Om det var tøffe forhold i går var det verre i dag. Hard vind fra sydvest allerede fra klokka 05.00 gjorde oss svært betenkt. Et raskt morgenmøte og vi ble enige om å prøve nordkysten, skjønt det var ikke mange alternativer.

Morgenfiske hadde vært tregt så langt, kaldt vann og kald luft gjør at sjøørreten ikke kommer i gang før midt på dagen. Ikke normalt Bornholm-vår dette her. Denne dagen fikk vi også bekreftet at her – som andre steder – har været stor betydning for fiske. Det er ikke tidevann å regne her på øya. Vinden bestemmer vannstanden og for øyblikket var det 40-50 cm under normalen! Ikke bra det heller. Så det var ikke bare å kaste ut en flue og kroke en 2 kg sjøørret. Det er hardt arbeid bak de fleste fisker.

bor94

Det ble landet 9 fisk denne dagen, de fleste små i Bornholm-målestokk. Var 8 stk rundt 1 kg, 1,4 som størst og den 9ende på 3,4 kg, som var en flott blank fisk. Den ble tatt på brun CDC reke. Per (Verona) og Otto (guide) vartet opp med pølser ved vannkanten. Som fiskere flest vet – mat smaker fortreffelig utendørs – samt en kald en. Siden morgenfiske har vært så tregt, ble det under dagens middag bestemt å starte dagen med frokost kl. 08.00. Greit med litt ekstra søvn også, som vi alle trenger. Så håpet vi vind og dønninger skulle legge seg, slik at vi kunne være på plass ved kysten i 9-10 tida for nye utfordringer.

Onsdag 1. april
Fra hard vind i går til ingen vind denne dagen. Kontrasten var stor. Tåka lå igjen tett, men ikke så kald lenger. Vi var ute ved kysten etter frokost denne dagen, som vil si rundt halv 11. Dønningene hadde lagt seg overraskende mye. Det var rett og slett ganske bra forhold på sydkysten. Vi var alle mann der og plaserte oss ut som perler på en snor. Tror alle mann holdt godt i korken, for var ganske like forhold som de gode fiskedagene søndag og mandag.

Flexen i fluestanga uteble. Vi så heller ingen fisk oppe og viste seg, så vi lot vannet hvile litt og antok at kaffe og sjokolade skulle gjøre susen. Men Martin vadet ut litt før oss andre og da banket det på en skikkelig fisk på direkten. Vi andre kunne se en god fight med kaffekoppen i hånda. Desverre glapp fisken etter 6-7 minutter uten at vi så den ordentlig. Den var riktignok oppe og slo litt, men størrelsen var vanskelig å si noe om.

bor924

Skjedde ikke mer her. Nye plasser fikk se mange forskjellige fluer, uten at det ble det helt store ut av det. Dagen endte med fire fisk, tre rundt kiloen og en på 2,1. Blank fin fisk på brun CDC reke. En dag med mange kast og mil med inntrekk, men likevel en flott dag.

Dagen etter var det meldt sydøst, og det betyr mange fisk – håpet vi.

Torsdag 2. april
Som nevnt håpet vi på mer sjøørret med sydøst vinden. Det ble så faktisk. Vi våknet riktignok opp til minusgrader og biler som måtte skrapes for is. Hmmmmmmm, ikke bra. Det var stjerneklart. Sydkysten ga tre fisk på morgenøkten, og vi delte oss i to grupper. Vannet var merkbart kaldere enn da vi avsluttet dagen i går.

Første dag med skyfri himmel ga etterlengtet varme utover dagen. Etter frokost var det tilbake til sydkysten. Lett bris og høy sol betyr i de fleste tilfeller fiske med mindre fluer. Vi var fortsatt i to grupper og med mobil var kontakten i orden.

bor920

CDC reker var det som gjorde susen i dag. De fleste i hvit/orange utgave. Sjøørreten var tett på land så det var viktig å vade med forsiktighet og fiske foran seg ved vading. Kastene ble lagt rundt store stener og utover i vifteform. Spennende fiske.

Med god varme midt på dagen gikk vanntempraturen opp, man fikk virkelig følelsen av vår. Deilig bare å være ute. Dagen endte med 17 sjøørret. En del rundt kiloen, men også fisk på3,2 – 2,6 – 2,2 og 2,1 som de største. En del følgefisk også, samt noen som viste seg i vannflaten og rullet som delfiner.

En strålende dag alt i alt. Turen gikk mot slutten desverre, EN dag igjen. Dagene går altfor fort, men sånn er det når man har det bra. Vi krysset fingrene for en god avslutningsdag.

Fredag 3. april
Siste dag på Bornholm, trist, men en fantastisk uke har en ende. Vi dro fra Verona klokken 05.00, i retning sydkysten siden det er der vi har hatt best fiske denne uka. Det var kjølig, og dannet seg is i stangringene under fiske, mens solen steg sakte men sikkert. Fram til frokost 09.00 landet den ene gruppen fem sjøørret. Største på 2,1 kg, de andre rundt kiloen.

Så kom varmen etter frokost, og den lille vinden vi hadde på morgenøkten ble borte. Helt vindstille og sol er ikke drømmeforhold på øya. Sjøørreten går gjerne lengre ut eller blir svært vanskelig å lure. Vi hadde heller ikke noe farget vann som kunne hjelpe oss. Vi kjørte øst, vest, nord og sør for å finne forhold, men håpløst. Superblankt vann over alt.

Seks av gutta dro til sydkysten igjen. Det virket håpløst. Matpakke ble tatt fram, mens varmen slo mot oss. Etter hvert ble en hektisk uke svært merkbar, vi sovnet rett og slett. Vi våknet etter ca. to timer, en etter en. Sjur mente han så et vak. Og dermed begynte ukas kuleste fiskesekvens. Fisken var oppe igjen, mellom rullestenene, 25 meter ut fra land. Sjur vadet forsiktig ut for å komme i posisjon. Vi andre så på i spenning. Så kom fisken opp igjen, så ikke stor ut da. Sjur la ut ett perfekt kast med tan farget CDC-reke. FISKEN TOK!! Sinnsykt rått, fighten var i gang. Jammen var den større enn vi trodde. Etter en stund gled den inn i håven, veid i håven til 3,6 kg!!

bor933

Plutselig var det seks mann som ruslet langs stranden for å se etter vak. Noe lengre ned var det mer på gang. Sjøørret rullet i overflaten med head and tail-vak. Stor fisk innimellom. Desverre var de fleste utenfor rekkevidde, men noen på kastehold. Jeg fikk selv gleden av å kaste på sjøørret. Til slutt endte det med en flott blank på 2 kg. Supersprek og tatt på Stig Vivelids Tangloppe som jeg fikk tilsendt få dager før turen. Snakk om avslutning på en strålende uke.

Takk til Matin Hagen, Russel Jacobsen, Knut Utne, Sjur Økland, Trygve Gullaksen, Lasse Gulbrandsen, Morten Kolstad, Erik Nyrnes og Andreas Evang som gjorde det til en super uke. Godt humør og mye moro.

Takk til Per på Verona for sin gjestfrihet og gode mat. Takk til guide Otto som kjenner øya bedre enn sin egen bukselomme. Vi fikk i alt 57 sjøørret på seks dager. Alle fikk fisk og nesten alle satt ny pers. Vi har fått mange store i år og alle er veldig fornøyde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt