Newfoundland – tørrlaksens vugge

The Atlantic Salmon av Lee Wulff var starten da Jesper Fohrmann var barn. Følg med til Newfoundland.

The Atlantic Salmon av Lee Wulff hadde plass i bokhylla, ved siden av Batman og Donald Duck, da Jesper Fohrmann var barn. Boken ble inspirasjonskilde for elvene hvor Lee Wulff fisket. Følg med til Newfoundland.

Big Falls… Den mest dramatiske laksepool på jorden! skriver Lee Wulff i 1958. Nå står jeg der selv. Og det er ganske dramatisk. Skåret inn i jord og stein, velter det brune vannet Humber River ut i en stor, flat pool. Hundrevis av laks venter på kanten av fossen som strekker seg tvers over elva. En strøm av laks hopper i fosseskummet.

En av verdens beste fiskeplasser
Nedenfor fossen ligger båtene med sportsfiskere – og på land er det enda flere som svinger sine flueliner.

Jeg og fiskekamerat Per sitter i en båt. Vi har bokstavelig talt kastet anker, og nå sitter vi midt i dette sirkuset, som er en av de beste fiskeplassene på jorden. Laksen slår inn på brekket. Et par fiskere har kroket laks. Lenger nede i elven vitner hoppende laks om at det er mer på gang. Laksene bølger hode og rygg i vannet. Morgenen er fullstendig uvirkelig. Jeg har aldri noen gang kastet på så mange laks på en gang.

Fisket er som det pleier når vannet er varmt – vanskelig. Faktisk må jeg anstrenge meg ytterst for å få laksen til å ta flua. Guiden Bill sier at fisket er vanskelig om dagen, kun en skygge av hva det var forrige uke eller ukene før hvor tusenvis svømte gjennom poolen. Jeg kan vanskelig forestille meg hvordan fisket er når det er virkelig bra, når det er dårlig nå med så mange laks på elva.

– Det er ikke uvanlig å fange fire laks på en dag, selv på en kort stund, forteller Bill.

Som et maleri fra middelalder, av Pieter Bruegel; full av små detaljer og figurer – utspiller sceneriet sig i elvedalen Big Falls.

En nasjon av fluefiskere
Mer enn 50.000 laks må passere Big Falls i sesongen, som varer fra juni til oktober. Så kommer det også mennesker rundt hele Newfoundland for å ta del i dette laksefisket.

Som i alle elvene på Newfoundland er fisket gratis. Det holder å kjøpe et nasjonalt fiskekort, så fisker man hvor man vil. Så er det også 26.000 mennesker som gjør dette hvert år.

Fiskementaliteten er veldig annerledes enn hjemme. Her ved Big Falls vader man ut i vannet, står og venter på at fisken skal komme, nesten som å fiske på brygga.

Laksen tar insekter
Laksen tar insekter på overflaten! Jeg ser det av og til i Norge når forholdene er perfekte, men ved Big Falls skjer det hele tiden. Mange forskjellige døgnfluer, vårfluer og steinfluer seiler nedover på det brune vannet og laks i alle størrelser stiger for å jafse i seg insektene. Det er i sannhet tørrfluefiskerens drøm.

Morgen blir til formiddag, sola kommer fram fra høye klipper og elva stiger til nærmere 18 grader.  Kanskje for varmt for de fleste laksefiskere, men perfekt for tørrfluefiskeren.

– Egentlig er 18 grader den beste temperaturen for tørrfluer, sier Bill, og peker hvor vi skal plassere tørrfluene.

Jeg kaster på en laks på brekket. Laksen er ikke alene. Den viser interesse for de små insektene, som om det var en ørret som vaket. Jeg setter på en CdC-bomber og kaster på laksen, som ikke har vist interesse for de litt større tørrfluene. Da skjer det, laksen hugger til. En smålaks som ser ut som en av de utallige jeg har fanget i norske elver.

Men det går opp for meg at nettopp denne laksen er den jeg har drømt om siden jeg var liten; laks på tørrflue ved Big Falls.

Infinite Wilderness
Vi forlater fisket ved Big Falls for litt fred og ro. Vi behøver ikke flytte oss svært langt nedover veien før den store villmarken åpner seg foran oss. En kano med to sportsfiskere seiler forbi, men ellers er vi helt alene. Laksen vi skal fiske på startet allerede sin reise natten før.

– De er her 12.30, sier Bill.

Og ganske riktig. Laksen kommer presis. Det koker i elva. Fisket er spennende og intenst.

Når dagen går mot slutten, møter vi noen andre sportsfiskere ved Big Falls Lodge. Jeg viser fram Tsjernobyl Ant-fluene jeg har brukt i løpet av dagen til den lokale guiden Terry Byrne. I hans boks ligger de store tørrfluene. Det er ikke uvanlig å bruke opptil 7-8 cm tørrfluer etter laksen der. Han har sett laks ta ekorn – for så å spytte det ut igjen.

Fiske etter Humbers storlakser har ikke startet ennå, til det er vi 14 dager for tidlig ute. I siste uke i juni blir smålaksen avløst av 3-6 kilos laks, for ikke å glemme storlaksene fra 7 til opptil 25 kilo.

Øvre Humber River
Humber River renner i sesongen på 40-100 kubikk. Vannet kommer fra et nedslagsfelt på 4.000 km2 villmark. Elvevannet kan selvsagt drikkes. Den optimale vanntemperaturen for fiske er som i Norge, mellom 10-12 grader, men fisket kollapser først på 22 grader, som elva godt kan måle i august.

Den nærmeste ordentlige by er Cormach ligger ca 15 km unna Big Falls.

En dag på Exploit River
En dag reiser vi til byen Grand Falls-Windsor som ligger cirka midt på Newfoundland. Vi skal fiske i Exploit River, en elv som er like brev som Namsen. Den nederste kilometer av elva er det flere småbåthavner. Som ved Big Falls er fiskepresset stort når stimene av laks kommer. Men det gjør oss ikke så mye, det er 246 kilometer elv å fiske på.

Faktisk har det gått astronomiske 26.000 laks gjennom telleapparatet ved Grand Falls Winsor. Vi ankrer ved en øy hvor en stim av smålaks viser seg med head and tail. Per og jeg fisker med riffling hitch og tørrfluer, og får flere laks til å stige. Men det er først fast fisk når vi stter på en våtflue av den tradisjonelle sorten.

Senere den kvelden fisker vi på en annen spennende sted der laksen må passere en strype. På det lille området er det et utall fisk som viser seg. Jeg antar 40-45 forskjellige fisk og flere av dem er oppe til våre hitch-fluer. Fisken stiger bare én gang til flua.

– Slik har det vært de siste dagene, roper en mann fra en annen båt.

Jeg fisker med en liten hitch-flue og til slutt kroker jeg en smålaks. Fiskemuligheter på denne elva, hvor 50.000 laks går opp er enorm, og hadde ønsket at vi hadde mer enn disse få dagene.

50.000 laks i en norsk elv!
Selv den dårligste dagen av vårt fiske var en fantastisk dag, sett med nordiske øyne. Norden har ikke lenger denne overflod av laks. Men slik hadde det ikke behøvd å være…

For noen få år siden var mange laksebestander på Newfoundland nær ved å kollapse. Kommersielt garnfiske i havet og ubegrenset fangst i elvene, hadde gjort store innhugg i Nord-Amerikas største laksestammer. I 1991 tar den canadiske regjeringen på seg den modige oppgaven å redde laksen fra utryddelse og forbyr alt kommersielt fiske etter laks.

De innfører et taggingsystem slik at all laks som selges blir registrert. På den måten fant man ut om det ble solgt laks som var ulovlig fisket. På få år kjøpte Staten opp alle lisensene til kommersielt fiske. Vel vitende at andre kommersielle garnfiskere fanger mange laks som bifangst, arbeider de de neste tiårene med å stoppe denne bifangsten.

Det statlige fiskeridepartement skjermer i en lang periode hvor store mengder laks som blir fanget som bifangst, og på bakgrunn av disse undersøkelsene bestemmer de i 2010 å forby alle garn som står vinkelrett på land. I dag kan kun garn settes parallelt med land. Dette hadde ingen betydning for fangst av sild og makrell, men laksen bble skånet.

Ulovlig fiske fra land og i elvene hadde så stor støtte i lokalsamfunnet at oppsynsmennene rådde ikke med problemet. I stedet ble fisket overvåket av Swat Teams dannet av fiskeridepartementet. Disse eliteoppsynsmennene fikk kontroll med garnfisket, ved å konfiskere både utstyr, båter og biler. Lokalsamfunnet ble snart oppmerksomme på de positive effektene av tiltakene. I dag dannes det bevaringsgrupper over alt…

En liten CdC-bomber i kjeften på en grills fra Big Falls.

Sportsfiske for naturen
Sportsfiske er som i Norden også underlagt restriksjoner på fangst. Allerede i 1983 da mengden laks var på retur, innførte de restriksjoner. I dag må all laks over 63 cm settes tilbake. hver elv har sitt eget taggingsystem for laks som er slått i hjel, årlig kvote for fisker er enten ingen, to eller fire og seks i to elver. Det er ikke tillatt med dobbelt- eller treblekrok, kun med mothakeløs enkeltkrok. Fortyngede fluer er ikke lov.

Det var i begynnelsen ikke enkelt å få folk til å akseptere diss reglene, men som tiden gikk ble de etter hvert godtatt. Leve av jorden-mentaliteten er nå erstattet med en bredere forståelse av ting.

Telleapparater sier sannheten
Moderne telleapparater av typen DIDSON Sonar hjelper biologer og fiskeriforvalting til å anslå bestanden av laks i de enkelte vassdrag. Denne oppgaven har tidligere vært tidkrevende og til tider ganske så unøyaktig. I dag blir fisken fotografert i høy oppløsning (selv i grumset vann), telt og kategorisert på data som overvåker fra et kontor i London eller en hytte i Finnmark.

Om å reise til Newfoundland

 • Ei øy på østkysten av Canada
 • Verdens 16. største øy
 • Adskilt fra Labrador av Belle Isle-stredet og fra Cape Breton Island av Cabot-stredet
 • 479.105 innbyggere i 2006
 • Høyeste punkt er The Cabox (814 moh)

Vil du besøke Big Falls Tourist Lodge?

 • På slutten av en lang grusvei i Newfoundland finner du Big Falls Tourist Lodge
 • Stedet drives av Sterling & Irene som har jobbet som guider ved Humber River i mange år
 • Det er plass til 20 fiskere
 • Kost og losji koster 90 CDN døgnet uten drikkevarer
 • Omvisning for en hel dag koster 200 CDN for 2 personer
 • I høysesongen fra 15. juni til 15. juli er stedet til Sterling og Irene fullbooket
 • Stedet har ca 100 besøkende hver uke gjennom hele sesongen
 • Sportsfiskere fra hele verden kommet hit, mange kommer igjen
 • Fra lodgen kan du gå ned til Big Falls
 • Humber River er sentralt plassert i et område med mange fine og kjente lakseelver, som; Lowman, Harry, Nedre Humber og Maite River.
 • Guiden heter Bill Bryden

Fiske med tørrfluer og enhåndsstang

 • Kun tillatt å fiske med flue i elvene på Newfoundland
 • Kun tillatt med flyteline
 • Kun tillatt med enkeltkrok uten mothake
 • Ikke tillatt med fortyngede fluer
 • Lisensen koster $54

I tråd med hva Lee Wulff skrev i sine bøker ble størsteparten av all laks fanget med tørrflue i disse levene. Normalt blir det fisket med enhåndsstenger, flyteliner og relativt tynn fortom med 5 kilos bruddstyrke. Selv i store elver som Humber River tar laks på 10-20+ kilos laks tørrfluene.

Det er 206 elver med laks i dette enorme området.  I 178 av disse kan det fiskes laks, som er 68 prosent av alle elver med atlantisk laks i Nord-Amerika.

Mange laksefiskere som reiser hit for å fiske, velger ei pakkereise med et av de mange selskapene som arrangerer turer. De tilbyr også andre former for turer, blant annet med kano og kajakk, hvalsafari, utflukter til grotter, fjellvandring m.m.

Air Canada og flere europeiske flyselskaper har daglige flyruter til Newfoundland og den regionale flyplassen er Deer Lake, ikke langt unna Humber River. Innen kort kjøreavstand har du 34 unike lakseelver. Steder å bo finnes overalt, for lavbudsjett til dyrere herregårder, hvor selv dronningen av England har bodd.

Temperaturen i juni er 5 til 25 C, i  juli og august 15 til 30 C. Fiske om høsten er bare mulig i de største elvene i de tre regionene. Fiske etter laks avsluttes definitivt den 7. oktober.

Informasjonshefte fås av Newfoundland og Labrador Department of Tourism på telefon 001 800 563 6353.

Kjekt å vite
 • Oppgangen av fisk varierer fra elv til elv, men generelt er det beste fisket fra sent i juni ut juli
 • Hvis det er stor fisk på tørrfluer du er ute etter, er sjansene best etter midten av juli
 • Dette er vuggen for tørrfluefiske etter laks
 • De fleste elvene er små og vanligvis mindre enn 30 km lange med en vannføring på 20 kubikk
 • Elvene ligger i en fantastisk variert villmark og du kan finne eksempler på alle slags spennende poller som er perfekt for fluestang
 • Lookfiske kan praktiseres i mange elver i vestlige Newfoundland
 • I mange områder er det bare noen få minutter mellom elvene som renner i nesten ubebodde områder
 • Kanoturer til fjerntliggende fiskeplasser kan arrangeres
 • Snakk med fiskearrangør før du reiser
 • Bestill reiseguide og i god tid
 • Fisk uke med nymåne og fullmåne
 • Fisk i elver med en bratt dal som er stengt for solen på en solskinnsdag
 • Fisk i laksepool som går inn i skyggen tidlig på kvelden og får sol sent på morgenen
 • Fisk tidlig om morgenen og sent på natten – sov midt på dagen
 • Fisk gjerne nær en av de mange fossene

Ta med:

 • En tohåndstang og enhåndstang 8’5″ til 10″ #8-9
 • Ulike sneller med flyteline og 300 meter backing
 • Fortom med bruddstyrke 3 til 5 kg
 • Tørrfluer i ulike størrelser
 • Enkeltkroker for laks
 • Tubefluer i forskjellige størrelser
 • Fjellstøvler
 • Gule polarisert solbriller
 • Lue eller caps med stor brem

newfoundland2

 • Rob Solo Fishing Services
  Telefon +1-709-388-1020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *