Rekordlaks fra Skjern Å – Fluefiske.net

Rekordlaks fra Skjern Å

Nordmannen Olaf Solberg smiler bredt etter torsdagens laksefangst i Skjern Å. Fluerekord på 20,4 kilo lar seg høre.

I fjor støtte vi tilfeldig på Olaf Solberg i Skjern Å – samme sted og samme tid uten å ha avtalt noe som helst. Nå er Skjern Å ganske lang, men tilfeldighetene spilte på lag med oss. Da ble det med flueprat og lakseprat. I år er Solberg der igjen, på en kombinert fiske- og familieferietur på Jylland for å besøke dansk slekt. Olaf bodde syv år ved Vorgod Østerby, og inntil for tre år siden deltok i arbeidet for laksens ve og vel i Skjern Å.

Ferie betyr senere morgener og mindre fiske, men ingen av disse momentene betydde noe som helst torsdag. Han dro ikke i elva, på Borisstykket før ved 10-tida.

– Jeg husker hugget fortsatt, følelsen. Det var helt vilt, sier Olaf og ler godt.

Kvelden før hadde han kontaktet en kamerat, lånt bindestikke og materialer – han baremåtte få bundet seg ei lita flua. Sunburst yellow zonker, en stykk bottletube og litt orange hackel var alt han trengte. Men han trengte ei lita flue for elva var lita. Så viste det seg at kveldens binding var verdt bryet. Før på morgenen hadde kameraten mistet en laks lengre opp, på samme flue.

– Jeg var alene da laksen tok. Nå er ikke Skjern Å verken stri eller vanskelig å ferdes langs, men det var likevel ikke enkelt å lande en 20-kilos alene. Men jeg klarte etter litt spenning og træl å få huket tak under gjellelokket. For rundt sporden kunne jeg ikke få ta, ler Olaf.

Det ble trekvarters ferd med laksen lags åen, før han fikk den opp på brinken og han satt seg på den!

– Det var en helt spesiell opplevelse, småhumrer Olaf, som denne dagen fisket med en 13 fots fluestang i klasse 8/9.

Borrisstykket der rekordlaksen på 20,4 kilo ble fanget. Bildet er fra fjorårets fisketur ved Skjern Å. (Foto: Anne Jansen Backsæther)

Borisstykket er et populært fiskested langs Skjern Å – og det er flere gode plasser der. Laksen fanget Olaf på ved Gjaldbæk.

Laksen på 20,4 kilo er ikke den største laksen som er fanget i Danmark. Den veide 26 kilo og ble tatt i 1956, også i Skjern Å, men Olafs laks er den største fluelaks som noensinne er fanget i Danmark. Den forrige rekorden som var på 20,1 kilo er fanget av hans fiskekamerat Kim. Du kan lese mer om den historien i boka om Skjern Å.

Laksen er allerede solgt til Skjern kommune, som skal stoppe den ut og Olaf er sikret en avstøpning. Originalen skal selvsagt henge på veggen i byens fluefiskeforretning Korsholm til fri beskuelse.

Foto: Privat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt