Slik holder du flua flytende – Fluefiske.net

Slik holder du flua flytende

Jesper Fohrmann gir deg oppskriften på hvordan hjortehårsfluene flyter godt – og lenge.

Bomber, bugs, vårfluer… Et stort antall av tørrfluene vi bruker er laget av hår fra hjortedyr. Hjortehår er et unikt materiale for tørrfluer, og fluer bundet med hjortehår synes å flyte på den rette måten.

hjort-laksMange fluefiskere tror feilaktig at hjortehåret flyter fordi de er hule. Hårene er riktignok hule, men er fylt med en type marg. Dette materialet bidrar til å isolere mot dyra mot vinterkulden. Avhengig av sesongen, kan hår fra hjortedyr variere i kompleksitet, med mer eller mindre materiale i dette hulrommet.

Sammenlignet med hvor håret kommer fra, kan det også være svært forskjellig i struktur og lengde. Mesteparten av håret på et hjorteskinn vil være egnet for mindre fluer, og bare en liten del rundt magen og speilet (bakenden), vil være egnet for større fluer.

Hvorfor er hjortehår så bra?
Hjortehår ser ut til å ha en naturlig evne til å tiltrekke ørret og laks, som mange andre typer dyrehår. Det synes ikke å være en enkel forklaring på den høye fangsten vi har med fluer laget av naturlig hår og ull fra dyr. Kanskje er det små bevegelser i materialet når det blir påvirket vind og vann. Det kan også være den måten lyset brytes og reflekteres når det treffes disse organiske strukturene.

Tørrfluer av hjortehår kan bli bedre med tiden. Det er som om hjortehåret blir hult når den brukes igjen og igjen, noe jeg vil forsøke å vise i bildene nedenfor. Flua på bildene tilhører fluefiskekollega David Revill fra England, som har lurt mange store laks på flua. På dette nærbildet av fluekroppen, kan du se at håret har mistet noe av margen som pleide å være inne i håret.

Håret har blitt hult helt ut til spissen. Hulrommet hjelper på flyteevnen, og gjør at flua ser mer transparent ut. Utallige kast, UV-stråler fra solen og bruk av silikon har over tid formet denne flua. Forresten bør det nevnes at mange tørrfluefiskere har tilbudt David en god slant penger for denne spesielle superflua, men den er ikke til salgs, har vi blitt fortalt.

hjort-close

Hold flua flytende
Laks og ørret er eksperter på å oppdage insekter på overflaten. Selv om insektene er små og uten bevegelse, så finner fisken raskt til de små fotsporene insekter etterlater seg på overflaten. Måten vi presenterer fluene på når vi fisker, er av stor betydning. Vi vil at flua skal henge i overflatefilmen. For å oppnå dette, bør flua impregneres med et vannavvisende middel. Siden 40-tallet har sportsfiskere brukt produkter som inneholder silikon. Her skal vi bruke en kombinasjon av produkter i fast og flytende form, som begge inneholder silikon

Slik gjør du

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Mer om hjortehår
Dette er noen av de viktigste typene hjortehår vi bruker til fluebinding. Her er de nevnt med engelske navn, med en indikasjon på hva de kan brukes til. Som sagt, endrer hårene seg med årstiden, samtidig som hvert enkelt dyr og skinn er helt unikt.

Mule deer: Små tørrfluer
Red Deer: Fra Europa
Rusa Deer: Fra Asia
Columbia Blacktail Deer: Vårfluer og vinger til tørrfluer
Northern White-tailed: Vårfluevinger, bombers og muddlere
Roe Deer: Muddlere
Caribou: Små tørrfluer, paraduns, små hjortehårskropper
Elk: Humpies Caddis, større tørrfluer

Vil du vite mer om fluer bundet med hjortehår eller tørrfluefiske etter laks? Besøk gjerne siden til Jesper Fohrmann og Per Fischer på fishmadman.com

NB: Ikke la silikonen blande seg med fast materiale, som fluebokser, ryggsekker eller bagasjerommet i bilen. På en varm sommerdag kan silikonen skille seg fra bindemiddelet det er tilsatt, og flyte utover.

Oppbevar dessuten silikonen kaldt, slik at den har riktig konsistens og sammensetning når du skal impregnere fluene dine. Har silikonen skilt seg, vil du kun tilsette fluene en tykk pasta som får fluene til å synke. Mucilin og andre silikonholdige produkter oppbevares best i temperaturer under 20 grader celsius.

Unngå også å få de vannavstøtende stoffene på fortommen din. Da vil fortommen vise tydelig på vannoverflaten, og både ørret og laks holder seg på god avstand. Det kan være lurt å impregnere fluene hjemme, før du står i elva og skal knyte dem på.

Etter impregneringen er det en god idé å la fluene tørke og herde på et lunt og tørt sted. På denne måten kan bindemiddelet fordampe, pasten kan størkne og silikonen setter seg godt i fluene. Slik unngår du for mye flytemiddel på fingrene når du holder på med fluer og fortom.
hjort-haarbunt
Preparering nærmest en religion
«Du kan ikke være for forsiktig med impregneringen av tørrfluer». Det mener guide og tørrfluefisker Bill Bryden fra Eureka Outdoors. Å preparere tørrfluer, har nærmest blitt en religion for Bryden, som bruker vinteren til å gi fluene sine tre omganger med silikonimpregnering. Mellom hver gang, lar han dem tørke helt ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt