Monster Tube Caddis etter laks

I nesten 50 år har Bomberen vært den dominerende tørrflue til laksefiske i Canada. Nå har de fått Monster Tube Caddis.

Opprinnelig ble Monster Tube Caddis laget for laksefiske i Finnmarks elver. En litt merkelig flue skapt av det danske firmaet Fishmadman. Nå har Monster Tube Caddis™ nådd Canadas østkyst.

MonsterCaddis5

Vårfluefamilie er en stor gruppe med insekter som finnes i mange forskjellige størrelser i nord. Noen av disse kan være mer enn 20 mm lange – uten antenner. Larven og den voksne vårfluen finnes i elva fra tidlig om våren til sent på høsten. Atferd og tilstedeværelse av disse små dyrene har en umiskjennelig innvirkning på laksesmolten, og er en hjørnestein i fluefiskeverden.

MonsterCaddis1

Kanskje verdens beste tørrflue til laks?
Monster Tube Caddis™ ble utgitt i en varm periode sommeren 1995 da jeg fisket i elva som var fylt med store vårfluer av familien Limnephilidae.

Noen lakser i bassenget oppførte seg mye som den lokale ørreten. De steg mot vårfluene som svermet over elva. Jeg hadde ikke fluer som var en nøyaktig etterligning, men fluer som mer var som en karikatur av det samme. Karikaturene viste seg snart å bli en sikker hit den sommeren og høsten etter laks – med en spesiell evne til å trekke den største laksen til overflaten.

MonsterCaddis2Sverming
Gjennom sommeren svermet vårfluer i store mengder langs elvene – og har gjort det lenge før laksutviklingen startet for hundrevis av millioner av år siden. Kanskje laksefiskere retter sin oppmerksomhet på dette unike insektet…

Mer enn 20 mm er vårfluer et ettertraktet måltid for fugl, pattedyr og fisk. Dens oppførsel og utseende er hjørnesteinen i fluefiskeverden, men ikke bare for ørretfisker, men også for laksefisker.

MonsterCaddis7

Laks og temperatur
Tørfluefiske er best når det er sommer og vannet er varmt. Poenget er ikke nødvendigvis varmt vann, men en økning i temperaturen, i luften eller i vannet kan være drivet. Og det er selv om vannet er bare 5-6 grader varmt. Det er endringen mot høyere temperaturer som kan være katalysatoren for et godt fiske med tørrfluer. Prøv det selv i sommer når sesongen begynner. Du vil sannsynligvis bli overrasket over å se laks bryte overflaten for å jakte på tørre fluer i en kald elv i juli.

Slik binder du den
MonsterCaddis4-1
1. Varm opp røret i den ene enden slik at du danner en krage som hindrer kroken i å falle av. Lim inn styreslangen.

MonsterCaddis4-2
2. Bind en hale av elg, grevling eller bucktail. Legg 4-6 strå av flashtråden. Avslutt med volumtråden. Tett med lynlim. Start en ny volumtråd (0,04 mm Fireline).

MonsterCaddis4-3
3. Bind inn solide deler av kroppshår fra hjort. Sørg for at hver del er sikret med Fireline.

MonsterCaddis4-4
4. Klipp eller skjær kroppen i en V-form. Her bruker vi et barberbladholder fra Stonefly.

MonsterCaddis4-5
5. Bruk et barberblad til å skjære kroppen flatt på bunnen.

MonsterCaddis4-6
6. Bind inn fronthackle.

MonsterCaddis4-7
7. Bind inn 3-4 horn – her har vi brukt whisker fra kanin – på hver side av flua. Her er flua sett ovenfra. Avslutt med en dråpe lynlim.

MonsterCaddis4-8
8. Avslutt med wipfinish.

MonsterCaddis4-9
9. Klips eller klipp hackle på bunnen slik at den ligger flatt med kroppen. Skjær bort overskytende. Legg en dråpe lynlim på hodet til flua.

For mer informasjon: Jesper Fohrmann og Per Fischer, Fishmadman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *