Skotte fant opp tubeflua

Mrs Winnie Morawski får i bøker æren for å ha funnet opp tubeflua. Men det var en skotsk mann som var før ute.

Morawski jobbet for Charles Playfair & Co. tackle manufacturer i Aberdeen i Skottland i 40-årene. I 1945 lagde hun den første tubeflua for fluefiske. Dette har hun fått kreditt for i mange bøker. Hennes kreasjoner var tradisjonelle mønstre bundet av kalkunfjær med krokstammen bundet inni. Dette var en skjør bindeteknikk og fordelene med tube ble ikke utnyttet. En britisk lege, William Michie, foreslo å bruke kirurgslange. Det satte fart på bruken av tubefluer blant fluefiskere.

Nå viser det seg at skotten Alexander Wanless, født i Roxburghshire i Skottland, var enda tidligere ute enn fru Morawski, men trolig har han ikke fått æren av å være først ute fordi fluene han bandt på rør var tiltenkt fiske med spinnstang. Allerede på begynnelsen av 30-tallet utviklet Wanless disse tubefluene, som senere ble brukt til fluefiske, skriver Fishmadman.

Foto: © Skannet fra The Angler and The Thread Line,  Alexander Wanless
Foto: © Skannet fra The Angler and The Thread Line, Alexander Wanless

I boka The Angler and The Thread Line som Alexander Wanless ga ut i 1932 er det bilder av tubefluene. Boka er å få tak i brukt på blant annet nettstedet Amazon.

Wanless ga ut mange bøker før han døde i 1952.

2 thoughts on “Skotte fant opp tubeflua

  1. Pingback: Zpey - Henrik Mortensen leaves the company....

  2. Rune Pettersen says:

    Etter det jeg kan se har disse fluene mer fellestrekk med Waddingtonfluer enn med tubefluer!?!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *