Thorndyke-koden

Thorndyke eller Thornydyke – samme flue med to nesten like navn? Vi knekker koden.

I Stjørdal snakker laksefiskere om Thorndyke – eller er det Thornydyke de sier. I dørkarmen på Renå Gård er det funnet ei gammel flue – Thorndyke. Men hvor kommer da Thornydyke inn?

Renå Gård i Stjørdalselva oser av historie. Av de fordums laksetider, den gangen fluene var stablet i høyden, av fjær fra fugler. Tynne og smekre på enkeltkroker. Seige, rolige bevegelser sendte flua ut i poolen, ført av silkeline og dobbeltapere.

Intensjonen med den gamle fluekreasjoner vakre som hattefjærene på de fine fruer, var den samme som i dag; å fange laks. Og det gjør de gamle klassikere. Ei flue som er unnfanget i nettopp Stjørdalselva er Thorndyke – tror man. Et eksemplar er gjenfunnet i en dørkarm på nettopp Renå Gård.

FiNThornydykeI Flugfiske i Norden nr. 4-1994 og nr. 1-1995 står det historien vet om Thorndyke og Thornydyke – to fluer som er ganske like, men likevel ikke bygd opp helt av de samme typer fjær.

Først litt nærmere om Thornydyke:

Sven-Olov Hård, en velrenommert fluebinder fra Sverige, skriver i den ene artikkelen at Thornydyke er fra gammelt av kjent som Stjørdalselvas ubestridte lakseflue. Kildene sier at flua første gang ble brukt i Stjørdalselva omkring 1850 og selvfølgelig var det engelskmennene som gjorde den kjent ved elva.

Eventyrere av noen engelske laksefiskere bygde seg bo langs elva, det som den dag i dag er Renå Gård. Omtrent 3 mil oppover hovedveien mot Meråker, fra Stjørdal sentrum, ligger gården og speider utover de flotte poolene i elva.

Hård undersøkte den gangen mer omkring Thornydyke. En kvinne som heter Margrethe Thomsen i Vessingebro i Sverige, kjent for sin rike kunnskap om klassiske laksefluer, leter seg fram til et mønster på Thornydyke i John James Hardy’s bok Salmonfishing fra 1907. Der er den beskrevet som flue nr. 313.

Derimot var ikke Thornydyke en del av Hardy’s standardserier, men den ble budnet på bestilling til engelskmenn som skulle fiske i Norge.

Så skifter jeg fra Thornydyke til Thorndyke:

Det var ikke mange dagene vi hadde tråkket langs Stjørdalselvas bredder i 2000 før vi kom i snakk med gamlekara langs elva. Tre personer utmerket seg; Magne Skavdal, Roar Kongshaug og Harald Børseth. I dag er det bare Børseth som lever av de tre laksefiskerne.

ABB_9590i

Magne hadde fisket i elva siden han var liten og var godt oppi årene da vi traff han første gangen. Etter flere kaffekopper gjennom flere år med prat om fluer, fluefiske og elva, fikk jeg omsider kikke i baggene hans. Der lå gamle ærverdige fluesneller, oppusset, velstelte og klenodier i seg selv.

Blant snellene lå slitte fluebokser og i én av dem lå Thorndyke. Jeg får se nærmere på flua, som han har noen varianter av. De er ikke lik de som er beskrevet i historien fra Renå Gård, men det er det Skavdal kaller Thorndyke og slike han binder dem, sier han. Og det er slik de er de fluene han fisker med. Og får laks på.

Jeg får en Thorndyke fra boksen til Skavdal, bundet av han. Skavdal døde i 2008.

FiNThorndykeI Flugfiske i Norden nr. 1-1995 skriver Mogens Espersen en artikkel han kaller Thorndyke/Thornydyke. Tittelen på artikkelen underbygger tvilen; er det Thornydyke eller Thorndyke som er Stjørdalselvas klassiske lakseflue? Eller er det samme flue, som hadde sin opprinnelse i en av dem, men som har endret seg etter hvert som den har vandret fra fluebinder til fluebinder, fra fluefisker til fluefisker, over landegrensene mellom Norge og England opp gjennom årene? En historie som vandrer med jungeltelegrafen har som kjent en tendens til å endre seg litt for hvert ledd…

Espersen skriver at Thorndyke er én av de tre beste fluene til Stjørdalselva, i følge historien. De to andre er Jock Scott og Brittania.

Heller ikke i Sigurd Skauns bok Lakser og lorder i Stjørdalselva fra 1925 er det mønsterbeskrivelse på Thorndyke, selv om flua også der er nevnt som en av elvas beste laksefangere.

Lederen av Hardy’s museum, Michael L. Laycock, har gravd dypt i materien og historien. Han finner der de samme opplysninger som Hård skriver; Thornydyke som svarer til J. J. Hardys mønster. Han finner ingen Thorndyke.

Thorndyke er beskrevet i Gudny Løchens bok Laksefiske i Meråker. I Løchens bok går det helt tydelig fram at Thorndyke var en meget populær flue i Stjørdalselva og var en flue som fanget stor og mye laks.

Thorndyke i dørkarmen
I artikkelen fra Flugfiske i Norden nr. 1-1995 skriver Espersen en mønsterbeskrivelse på Thorndyke. Hvor denne kommer fra, hvem som har satt den på papiret og om det er et mønster som har kommet til senere, vet man ikke.

Det kan være en variant av Thornydyke eller motsatt. Fluebindere kan ha gått tom for materialer, ikke fått tak i de samme materialer som Thornydyke er bundet av eller fluebinderen kan rett og slett synes at flua så penere ut med andre materialer, f.eks. cheeks som på Thorndyke er av Jungle Cock og ikke Wood Duck som på Thornydyke. Det kan rett og slett være to mønster – ett bundet og beskrevet av Hardy og ett bundet og beskrevet av et annet engelsk firma som bandt laksefluer på bestilling på den tida.

Thorndyke-iDen nevnte flua som ble funnet i en dørkarm på Renå Gård var slitt etter tidenes tann og det var ikke enkelt å se detaljene på materialene for de som forsøkte å gjenskape originalen. Det er også en del av «forvirringen» mellom Thornydyke og Thorndyke.

I et av kaptein Townshends brev til Nils Renaa skriver han i 1917 at etter 20 års fiske på Renå har han denne sommeren ikke anledning til å komme. Han sender derimot noen Thorndyke til Nils. Kapteinen nevner Thorndyke i flere av sine brev til Nils.

Varianter av binderen
Det var høyst vanlig at fluebindere i engelsktida – så som f.eks. Georg M. Kelson, T. E. Pryce-Tannatt, James Wright og James Hardy – bandt laksefluene med små variasjoner. Likevel hadde fluene samme navn, selv om de i dag ville gått under kategorien «varianter» fordi de ikke var eksakt lik opprinnelsesmønsteret. Det kan også ha skjedd med Thornydyke og Thorndyke, men det finnes ikke noe mønster av Thorndyke i den historiske litteraturen. Derfor synes jeg dette virker usannsynlig.

I den engelske storhetstiden for laksefiske i Norge var det sikkert konkurranse blant produsentene av laksefluer. Det gjaldt vel den gangen, som i dag, å selge sine saker og tjene sine penger. En tanke som da slår meg – ei tankerekke jeg ikke kan dokumentere – er at en konkurrent av Hardy har skapt sin variant av Thornydyke, kalt den Thorndyke og sluppet den på «markedet».

Det kan også være at engelske laksefiskere, som har fått høre om stjørdalsflua har sittet med annenhånds opplysninger på mønsteret og beskrevet det for den konkurrerende fluebinderen hvordan de mener den ser ut, og dermed er en variant skapt med et litt variert navn. En av disse konkurrentene var Farlows. Det ville ikke være så usannsylig at fluefiskere ville ha tak i denne omtalte flua fra Stjørdal; den fanget stor og mye laks. Opprinnelsen er likevel en Thorndyke.

JJHardyno313

En Y med forvirring
Det som underbygger min teori om at det er flere konkurrenter av Hardy som har bundet det Hardy beskriver som mønster 313 Thornydyke, er opplysninger fra Sven-Olov Hård om at det finnes enda en variant på et mønster, da beskrevet av PD Malloch, et engelsk fluefiskefirma på den tida.

Det er bare en Y i midten av ordet som skiller navnene på stjørdalsflua fra engelsktida. Utseendemessig er skillnaden noe mer, uten at jeg går nærmere inn på det. Det kan med andre ord være en trykkfeil i Hardy-katalogen, noe Hård bestrider i sin artikkel. For meg høres ikke dette så usannsynlig ut, igjen uten at jeg kan dokumentere denne opplysningen.

Mønsterbeskrivelse Thorndyke:

 • Tag: Oval sølv og lys blå floss
 • Hale: Topping og evt. isfugl
 • Butt: Sort strutseherl
 • Kropp: Claret selull
 • Ribb: Medium oval sølvtinsel
 • Palmer hackle: Claret
 • Vinge: Claret, blå og gule hacklepoints parvis under to tippetfjær lagt på hver side
 • Cheeks: Jungle cock og isfugl
 • Horn: Blue macaw
 • Hode: Sort

Mønsterbeskrivelse på Thornydyke:

 • Tag: Sølvtinsel og blå floss
 • Hale: Topping, ibis, perlehøne, blue chatterer
 • Butt: Sort ull
 • Kropp: Scarlet ull
 • Ribb: Ingen
 • Palmer hackle: Scarlet
 • Vinge: Blå, scarlet og gule hacklepoints parvis under to tippetfjær lagt på hver side, woodduck, topping over
 • Cheeks: Ingen
 • Horn: Blue macaw
 • Hode: Sort

ABB_9015i

Farlow’s Thorndyke originalen
Dette var et langt sammendrag av Thornydyke og Thorndyke hentet fra diverse litteratur. Min konklusjon – uten dokumentasjon og bevismulighet – er:
Thorndyke er ei flue skapt og bundet av Farlows og Thornydyke er ei flue skapt og bundet av Hardy, beskrevet i J. J. Hardy’s bok Salmonfishing fra 1907. Det er to fluemønstre og Farlow’s Thorndyke er opprinnelsen og originalen til Stjørdalselvas storlaksflue fra engelsktida.

Men det fullstendige beviset er visket ut av historien…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *