Tørrfluer på tube

Fluer bundet på en stor enkeltkrok flyter dårlig. Tørrfluer på tube løser problemet.

Oppfinnsomt design på tørrfluer på tube løser problemet.

The_day_in_artic_summer_coming_to_an_end

Det danske firmaet Fishmadman har designet tørrfluer på tuber, hvor man da kan veksle på å bruke kroker i forskjellig størrelse og med én til tre agnorer.

Følg med fluebinder Jesper Fohrmann langs elva og få noen ideer for sommerfiske etter laks. Han viser binding av Tube Bomber™ – Den nye generasjonen tørrflue.

Bright_summer_fish_caught_on_White_Tube_Bomber_TM_3_2

I flere år fisket jeg på en liten plass i en elv i Finnmark. Det var bare en liten lys flekk på overflaten av elva. Jeg måtte bruke lang tid bare for å komme ut til fiskeplassen spm lå ute i et stryk. Jeg brukte store White Wulff og Bomber tørrfluer bundet på en enkel krok, og bare kraften av flua på vannflaten var nok til å gjøre den halve druknet. Draget av lina og fortommen ordnet resten. Men stedet var god, og vi fikk flua til å flyte riktig kunne man nesten være sikker på laks.

DSC_4984_3

I ei tid jobbet jeg med fluer laget av kork, skum og plast og jeg gjort enda en Bomber bundet på en liten luftfylt glasssylinder. Ingen av disse var særlig mer effektive, så jeg gikk tilbake til å bruke de tradisjonelle tørrfluene, men i stedet for å binde dem på krok bandt jeg dem på plastrør.

DSC_5726Suksess med teknikk
Umiddelbart hadde jeg suksess med den nye teknikken og jeg kan nå binde store fluer uten nevneverdig vekt for å holde seg flytende.

Rørtørrfluene ble forsterket med en kortskaftet krok, og da laksen ble kroket ble flue og krok atskilt og flua kunne gli opp på fortommen. Det var dermed ikke lenger noen problemer med brekkstangeffekten.

Fluene holdt også lengre, når de ikke lenger var klemt fast i kjeven til laksen under kampen.

Mange forskjellige kroker
Du kan montere rørtørrfluene med en rekke kroker, avhengig av preferanse eller reglene i elva. Guttene fra Fishmadman anbefaler blant annet enkeltkroker fra Eier 50188-serien, Mustad Ultra Point Carp X-2 Barbles og den sylskarpe treblekroken STN-36 fra Eier.

DSC_4994_3Gi mothugg på laks
Når du ser laksen bite over flua så gir du mothugg. Laksen angriper tørrfluer på mange måter, men det er ganske kjent at når den har flua i munnen er det tid for kroking. Gi helst mothugg horisontalt, spesielt om du fisker på lang line. Prøv å holde så stram line som mulig når du fisker av hølen, men unngå å bevege flua. Tørrflua skal helst fiskes på dead drift. Det gir flere og større fisk.

For mer informasjon
Dersom du ønsker flere ideer for fluer og tørrfluefiske etter laks, se siden til Jesper Fohrmann og Per Fischer.

På Youtube kan du se en liten video som viser hvordan du kroken og flua er satt sammen.

[youtube id=»_sH5Wv67zQw»]

Slik binder du tørrfluer på plasttube:
Ebay_marts_2010-1-7
1. Varm opp røret i den ene enden slik at du danner en krage som hindrer kroken fra å falle av.

DSC_3043
2. Sett røret på en stoppenål. Bind ned styreslangen. I dette tilfellet silikonslange. Bind fast en lengde med 0,04 mm Fireline. Dette vil bli brukt til rib senere.

DSC_3051
3. Bind inn bunter av hår fra kalvehale. Legg inn tråder av mylar. Mylartråden vil gjøre det enklere for deg å se flua på elva.

DSC_3056
4. Bind inn to hackle av solid kvalitet. Bind inn enda en trådholder med 0,04 mm Fireline som skal brukes i neste jobb. Ha på litt lynlim på innbindingspunktene for vinge og hale.

DSC_3063
5. Bind fast seksjoner av kroppshår fra hjort. Sørg for at hver seksjon blir sikret med Fireline.


6. Legg til alle seksjoner og avsluttt bindetråden med et par halvtørn.

DSC_3072
7. Klipp eller skjær kroppen i en sigarform. Legg litt kul av bindtråden foran vingen slik at denne står litt oppover.

DSC_3081
8. Kjør hacklene ned gjennom kroppen. Sørg for at stammene fra hacklet kommer inn i hårstrukturen. Før ribben av Fireline opp gjennom kroppen og hacklet. Avslutt med whip finish.

DSC_3091
9. Skjær bort overflødig materiale. Legg til enda en dråpe lim på hodet til flua.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *