Altaelva – alle elvers mor

Det er bare ei lakseelv som troner på toppen; Altaelva. Alle vil dit, noen kommer dit og resten drømmer seg dit.

En gang skal jeg kaste flua i Altaelva. Håper jeg. Og mindre lyst fikk jeg ikke akkurat når jeg bladde i den nye boka Altaelva – verdens beste lakseelv.

Det er lenge siden det har kommet ut bøker om lakseelver i Norge, om fluefiske i Norge og om fluebinding i Norge. Det er skrevet metervis, men få skiller seg ut, men de finnes. Når det endelig kom ei bok er det ei bok av klasse – uten gammelt nytt, repriser og lettvint oppgulp. Altaelva – verdens beste lakseelv er ei bok som vil stå rakrygget i fluefiskebiblioteket sammen med gode, gamle klassikere. Ei bok om historien inn i historien om alle lakseelvers mor – Altaelva.

alta2

Alt fra omslaget inviterer forfatterne Torgeir W. Skancke og Ole Kirkemo til en vandring gjennom naturen. Et betagende bilde av mystikk og drømmer – selvsagt i svart hvitt. Noe som er gjennomført i boka. Det er litt i tiden å fotografere, i alle fall presentere, fotografier i svart hvitt, men sjelden har det passet bedre. Fotografiene får mer liv, detaljer blir mindre forstyrrende og fargene blir ikke feil. Så er det i tillegg gjort en god foto- og reprojobb.

Hva forventer man seg så av ei slik bok? Fluemønster kan du glemme, tradisjonelle intervjuer kan du glemme, en guide over elva kan du glemme. Men likevel får du dette, på en helt annen måte. Skancke og Kirkemo har fulgt mennesker og lakseelva gjennom seks år, til forskjellige årstider. Litt av en jobb i seg sjøl, men også en jobb av tålmodighet og nysgjerrighet. Ut har det kommet ei bok som begeistrer, som inspirerer og skaper lengsler. Og en bitteliten touch av misunnelse på alle de som har vært så heldige og fått oppleve Altalelva.

Det er ikke for seint å ønske seg den. Eller å gi den bort. Om du mangler et påskudd for å kjøpe den til deg selv; i natt «snur sola».

Altaelva – verdens beste lakseelv selges hos utvalgte bokhandlere og sportsfiskebutikker. I Oslo-området får du den ved Tanum i Karl Johans gate og Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker. I Finnmark kjøper du den hos Ark i Alta.
Boka kan bestilles hos alle landets bokhandlere. På nettet er haugenbok.no et alternativ eller klikk deg inn på hjemmesidene Sterke Streker og Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

Fakta:
Tittel: Altaelva – verdens beste lakseelv
Tekst: Ole Kirkemo
Fotograf: Torgeir W. Skancke
Utgivere: Forfatterne i samarbeid med ALI
Opplag: 500 nummererte og signerte eksemplarer, utsolgt
1. opplag: 2.000 bøker
Om boka: 167 sider, liggende format, svart hvitt
ISBN: 978-82-690054-0-0
Pris: 599 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *