Bare godord om Clarke

Fluebinderens bibel – ei ny bok fra Barry Ord Clarke som fortjener godord.

barryordclark5Barry Ord Clarke, et kjent navn for lesere av Alt om Fiske, har satt sammen ei bok om fluebinding. Mellom permene er det detaljer og steg for steg-bilder av 50 ørretfluer. Flere trenger du ikke for å fange små, middels og store ørreter. For det har Clarke årelang erfaring med.

Boka er bygd opp systematisk og ryddig. Hver flue innledes med litt tekst, bindebeskrivelse og deretter steg for steg-bilder med forklarende tekst til hvert bilde. Hensikten er å forklare for nybegynneren hvordan man kommer i gang med fluebinding, vise enkle teknikker og deretter å øke ferdighetene til de som kan litt, men ikke nok for å binde sine egne ørretfluer. En nybegynner kan gå mange skritt som fluebinder hvis man binder seg gjennom boka.

Alt enkelt og kort fortalt – hverken mer eller mindre – og akkurat passe

De første mønstrene i boka er forholdsvis enkle; som Red Tag og Rackelhanen. Midtveis kommer man til fluer som Montana-nymfe, Marflo, Superpuppa og Europea 12, mens de mer avanserte fluene som Goddard’s Caddis, Humpy og CdC døgnflue skal du klare å binde når du har lært deg teknikkene lenger fram i boka.

Clarke forklarer på mange sider først i boka hvordan du bruker utstyr til fluebinding, hvordan du fortynger fluer og legger tørrfluehackle og bruk av hjortehår, for å nevne noe. Alt enkelt og kort fortalt – hverken mer eller mindre – og akkurat passe.

Utvalget av fluene i boka er et resultat av erfaring – prøving og feiling

De fluene Clarke har valgt ut er ut fra hans mangeårige erfaring som ørretfisker. Han gir leseren 50 mønster, men setter 10 av dem på topp – eller det vi kaller må ha-fluer. Blant mønstrene er det både klassikere som Streaking Caddis og Muddler Minnow og mer nyskapende fluer som Blood Worm, X-Caddis og Sanddøgnfluenymfe.

barryordclark3

Clarke startet som sportsfisker i hjemlandet Nord-England, men fant Norge som bosted etter hvert. Min googling slår fast at han har fisket i mer enn 40 land fordelt på fire kontinenter. Utvalget av fluene i boka er et resultat av erfaring – prøving og feiling.

Boka har et hendig format med tanke på at den skal brukes ved bindestikka og noe av det beste av alt når det gjelder det praktiske; den har stive permer og bundet sammen med spiralrygg! Det gjør at hver side ligger flatt, uten at arkene «blar» seg tilbake slik som ofte skjer med tradisjonelt sammenbundede bøker. Et sjakktrekk av en idé flere bør velge ved utgivelse av slike bøker.

Det er bare en ting å si om bildene; knall!

En utmerket bok, til en utmerket hobby, fra en utmerket fluefisker.

barryordclark2Tittel: Fluebinderens Bibel – Ørretfluer steg for steg
Forfatter og foto: Barry Ord Clarke
Innbundet, stive permer, innvendig spiralrygg
Forlag: Vega Forlag
Pris: 399,- NOK
Utgitt: 2010
ISBN: 9788282110891

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *