Close up på ørret og døgnfluer

Døgnfluer og ørret på kloss hold – med undervannskamera og makrolinse. Mollan Media har laget en annerledes imitasjonsfilm som redder jula.

Arnt Mollan var et forholdsvis ukjent blad for meg inntil for kort tid siden. Etter å ha sett en trailer for hans nye film Ørreten og døgnflua på youtube, gledet jeg meg likevel stort til trykke play på DVD-spilleren.

For mange imitasjonsfluefiskere er døgnflua sesongens mest kjærkomne insekt. Ørreten og døgnflua inneholder flotte nærscener av disse skapningene, både i nymfestadiet og imagostadiet. For ikke å snakke om klekkingen i det døgnisene streber seg ut av nymfeskallet til sine siste levedager som flyvende insekter.

En annerledes ørretfilm
Her er ingen scener med febrilske fluebytter, hardkjøring av fisk eller skrikende fluefiskere i sin beste alder og der omkring. I stedet utgjøres de heftige scenene av elvas egne innbyggere. Vi følger ørreten og døgnfluene gjennom ulike stadier av livet ute i elva.

Dognflue_gress_ArntMollan_WEBClose up & under
Filmingen er nærgående, bildene er klassklare og detaljene er fascinerende. En helt annerledes film for imitasjonsfiskeren med unike bilder av døgnfluer og ørret som gyter.
Som tittelen forteller er det døgnflua som er i fokus hva gjelder bytte, men også andre skapninger – både de med vinger eller finner – er i større eller mindre grad omtalt i filmen.

Gytende ørret
Filmopptak fra gyteplasser har vært vist i andre filmer også, men ikke så ofte på ørret, som oftest er det laksegyting. Likevel holder jeg en knapp på at scenene i Ørreten og døgnflua er noe av det bedre i dette segmentet. Så var det også de scenene Mollan måtte ofre mest tid på, fordi ørreten gyter i de mørke timer på døgnet. Men heldigvis hopper noen i høyet før de legger seg for kvelden…

Foto: Arnt (C) Mollan

Julefilmen
I tillegg kommer en innblikk i arbeidet som gjøres i forbindelse med stamfisket etter ørret og utsetting av yngel i vassdrag. At det kunne være så lett å plukke fisk på mangfoldige kilo med bare hendene…

Filmen kan innimellom føles litt oppstykket, men dette er nok fordi Mollan har satset på å gi seeren mest mulig viten. Plagsomt blir det likevel ikke, ei heller at et snev av miljøvernaspekter trekkes inn. At man etter å ha sett filmen sitter med en lengsel etter å komme seg ut med fluestanga igjen, blir en annen sak. Det er heldigvis ikke mer enn et par uker til sola snur her i nord. Dette er filmen som gjør jula levelig for en imitasjonsfisker.

Dette er filmen som gjør jula levelig for en imitasjonsfisker

For flere enn fiskeren
Alt i alt gir denne filmen et godt innblikk for de som fortsatt er litt i startgropa for imitasjonsfiske. For fantastene er det mye informasjon. Mollan skal ha kredit for glassklare makrobilder og nærgående filming, Enda flere vil finne filmen verd å se ene og alene på grunn av de fasinerende scenene av fisk og insekter både over og under vann. Og det gjelder ikke bare de fluefiskeinteresserte. Denne filmen er jeg sikker på vil kunne glede andre med interesse for skaperverket også.

Ørreten og døgnflua
Produsent: Mollan Media
Distributør: Sherpa Distribution
Utgitt 14. desember 2010
Utsalgspris 249,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *