Emåns gigantiske sjøørreter

Emån har sine gigantiske sjøørreter. Du får se dem fanget på flue i Jussi Sjölund siste produksjon; Emåns Giganter.

Mountain Medias siste DVD på markedet er om Emån – den tradisjonsrike, svenske elva som huser stor sjøørret.

Som alltid når det er Jussi Sjöund som står bak en filmen, er den solid og innholdsrik. Kvaliteten er upåklagelig og de kjente fluefiskeprofilene er med, denne gang Mikael Frödin. Likevel er det umulig å komme forbi Emåns grunnlegger av sportsfisket på 1900-tallet, Gustaf Ulfsparre. Det er vel ingen mann som kunne så mye, har tilbrakt så mye tid og var så kjær i Emån som nettopp han. Å høre hans beretninger og memoarer er både interessant og tankevekkende. Ulfsparre er Emån.

Blant dagens kjente, svenske fluefiskere som har fisket i elva i årtier er Pelle Klippinge, fluefiskeforfatter som blant annet har skrevet boka Emån – med flugspö längs världens förnämsta havsöringsvatten.

Emån oser av tradisjon. Det ligger kultur i elvedraget og det er vel knappast ei elv i Sverige som er mer klassisk der den renner gjennom det smålandske landskapet, men vi skal ikke glemme Mörrum i den sammenhengen og norrlandske Byske. Det finnes lange tradisjoner og en fiskekultur i Em som er utviklet over lang tid. Utgangspunktet for denne filmen er Ems Herregård.

Emån renner fra det smålandske høylandet ca 300 meter over havet og bukter seg 22 mil nedover til utløpet i Østersjøen ved Kalmarsund.

Når høstløvet gulnes, vinddraget blir kaldere og annet fiske begynner å gå på hell, skal sjøørretene finne sin gyteplass. Em kan smykke seg med 8 av 10 verdensrekorder over fluefangede sjøørreter. Ikke overraskende har Hr. Sjölund fanget Mikael Frödin på lerretet når han lander en sjøørret på 11,6 kilo.

Filmen har et historisk snitt, den forteller om elva og den viser deg elva. Fortellerstilen er i vant Sjölund-stil – behagelig, troverdig og informativ. Nok et produkt Mountain Media trygt kan føre opp på sin liste over gode DVD-er, som er en historisk dokumentasjon.

I ekstramaterialet gir Frödin fluetips og binder en av sine favoritter for Em. Håkan Norling tar for seg fiskeutstyr og praktiske tips.

DVD; Emåns Giganter
Mountain Media
Utgitt 2009
Tale: svensk
Tekst: Svensk, engelsk og tysk
Selges i velsorterede fiskeforretninger:
Distributør Norge: LUCKY FLY media, post@luckyfly.no
Distributør Sverige: Guideline Sweden AB og Sportsystem
Distributør Danmark: Forlaget Svalebøgen
56 minutter + 40 minutter ekstramateriale
Pris: 199,- NOK, 195,- SEK, 195,- DKK, og €19

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *