Film om catch and release

Lars Nilssen i Sherpa Film har fulgt et prosjekt om catch and release fra start til mål. Nå er filmen fra prosjektet i Hemsila klar.

Filmen skal vises i sammen med et foredrag som Nilssen og forsker Morten Kraabøl i NINA Lillehammer står bak. Filmen er på 26 minutter. I midten av februar kommer den ut på DVD.

Foto: (C) Lars Nilssen, Sherpa Film

Forsker Morten Kraabøl ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Lillehammer har stått for et prosjekt om catch and release av ørret i elva Hemsila. I feltperioden fra 27. juni 2010 til 15. juli 2011 har han fulgt 26 radiomerket ørreter etter at de har blitt fanget på flue og satt tilbake i elva. De 26 ørretene ble radiomerket 27. juni i 2010, og Kraabøl har hele veien kunnet følgte sesongvariasjonene i ørretenes vandringer.

Alle de 26 fiskene som deltok i studien ble tatt på flue før radiosenderen ble operert inn i bukhulen.

– Det kom inn 29 fangstrapporter fra fiskere, som har lurt senderfiskene på ny en eller flere ganger, sier fotograf Lars Nilssen.

Feltmaterialet er stort og svært entydig i forhold til catch & release, vandringsmønstere gjennom året og ørretens stedbundenhet. Konklusjonene etter studien er svært oppsiktsvekkende og vil trolig få store konsekvenser for framtidas forvaltning og fiskeregler i mange av våre mest populære ørretelver.

Foto: (C) Lars Nilssen, Sherpa Film

Filmen følger prosjektet fra det starten i juni 2010. Nilssen har filmet prosjektet fra flere steder enn i elva, blant annet fra forsker Kraabøls arbeidsplass på NINA i Lillehammer og hans presentasjon av resultater og konklusjoner. Siste filmsted er dataarbeid på kontoret i desember 2011.

– Hvor mange ganger har vi ikke lurt på hvordan fisken egentlig oppfører seg i elva vi kjenner? spør Nilssen. – Å være med og filme de gradvise avsløringene, var som første gangen jeg kledde av en kvinne plagg for plagg etter jeg hadde forført henne, smiler fotograf Lars Nilssen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *