Fluebinding á la delikatesse – Fluefiske.net

Fluebinding á la delikatesse

Skal jeg fristes til å kjøpe en ny bok om fluefiske og fluebinding, skal den stå på øverste hylle, som en uoppnåelig cognac. Når noen dit? Ja – faktisk.

Jeg har meter på meter med bøker – om fluefiske, fluebinding, forvaltning og natur – og har lest dem alle. Årevis i journalistyrket har sine fordeler og ulemper. Hyllene er fulle, hodet mitt er mettet og markedet flommer over. Kvaliteten lider ofte under overproduksjon.

Jeg ramlet mer eller mindre tilfeldig over sidene til VEM Publishing. Noen påfuglfjær tiltrakk øyet mitt. Jeg bestilte og betalte. Noe jeg ikke har for vane å gjøre i dette yrket. Vi får som regel bøkene som betaling for lese- og skrivetiden. Ikke direkte lukrativt.

ftw_vol_one_05.gif

Volum 1 til 5
WEM fristet med en serie bøker, inndelt i Volume 1 til 5, under navnet Flytyers of the World. Navn som Hans van Klinken, Roman Moser, Phil WhitePaul Whillock – og André Brun , gjøvikenseren og Johan Klingberg , svensken – fikk meg til å bli nysgjerrig. Forutinntatt og kresen satte jeg meg godt til rette i skinnstolen, med nyvaskede hender og en god Martell Noblige i krystallglasset. Dette skulle nytes. Og nøt gjorde jeg. Endelig er det noen som serverer en delikatesse av en fluebok – i et overmettet marked.

Nummer 114
I bokserien har Steve Thornton samlet fluefiskere over hele verden i en personlig profil. 100 personer skal presenteres som de dem er, ikke pyntet med glamour. Den første boka kom like før jul og de neste fire skal være ute innen cirka halvannet år. Abonnerer man på serien skal bind 2 komme i posten i april eller mai, deretter med fire-fem måneders intervaller. Min er nummer 114 «in a limited edition of one thousand casebound copies».

I tillegg finnes 20 samlersett, innbundet i skinn, med gullskrift og med bundne fluer. Ønsker du et slik må du regne med å betale opp mot 

26808.aspx" target="_self" class="cl">£1.200 . Jeg holdt meg til et vanlig abonnement – bøker innbundet i svart tøy med merkebånd.

ftw_vol_one_15.gifftw_vol_one_21.gifFor å ta sidene om André Brun, nordmannen som har vist seg fram her på nettsidene og med Ørretboms-filmene, er coverbildet fra den ene DVD-en brukt som portrettfoto. Over åtte sider blir vi kjent med Brun som fluefisker og fluebinder, og får se hvordan han binder noen av sine Brun-fluer. Slik er lesten for alle de 20 personene som er presentert i den første boka. Til sammen er det en behørig samling fluemønstre, med oppskrift og bilde. Et register i alfabetisk orden gjør den også til et oppslagsverk.

Det er tydelig at Thornton kan fotografere. Bildene er klare, reine og velbalanserte. Bilder av imitasjoner og fluer er nesten pinlig detaljert fotografert, som om de ligger våte på boksidene. Noen av fotoene er tatt av forskjellige fotografer og venner rundt om i verden, men det skjemmer overhode ikke boka. Grafisk designer og Mac-operatør Thornton har gitt dem en ansiktsløftning i Photoshop. Summa summarum er bildene med å dra opp helhetsinntrykket av den første boka.

Lekkert og ryddig
Layout og design i boka er kanskje det jeg likte aller best, utenom innholdet. Typografisk er den balansert, den har et personlig preg, er lite formell og gi et inntrykk av å bli ønsket velkommen inn mellom permene. Den myke layouten er strammet opp i gode kontraster og klare linjer. Med en slik perfeksjonisme som Thornton og forlaget gir inntrykk av i denne boka, blir en ting et must for å sette prikken over i-en for de som er interessert i vakkert trykk og god typografi: Opplysninger om font- og arktype. Men det var kanskje i gamle dager det var standard. Noe å si for den vanlige bruker har det ikke.

Det er også lettet på lokket over hvem som presentes i de neste bøkene. Jeg nevner kun to; Jukka Tapio og Jens Pilgaard.

Om du trenger bøkene og om de har noe nytt å tilføre deg som fluefisker og fluebinder? Det får hver enkelt vurdere. Jeg synes dette var noe av det beste jeg har lest og bladd i på mange år. Jeg ser fram til fortsettelsen.

Flytyers of the World, Vol. 1
Utgiver og bestilling: VEM Publishing, UK
Samlet og designet av Steve Thornton
ISBN: 978-0-9557988-0-1
Størrelse: 30,3 x 21,6 cm
208 sider, stive permer
230 fargebilder
140 fluemønster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt