Frank Sawyer på svensk

Ny film og bok om Frank Saywers Pheasant Tail Nymph.
Frank Saywers er mest kjent for Pheasant Tail Nymph. Det er ei flue som er basis i en nymfeboks den dag i dag, over 50 år etter den så dagens lys første gang.

Det svenske bokforlaget Settern ga på slutten av fjoråret ut DVD-en Frank Sawyers Favorittflugor og boka Frank Sawyers nymfteknik. Boka er oversettelse av 2006-utgaven Frank Sawyer’s nymphing secrets.

Dette er en film som i all hovedsak dreier seg om fluebinding. Innimellom er det en hel del historisk informasjon flettet inn om Sawyer og Skues. De to engelskmennene vi regner for å være de første pionerer innen nymfefiske slik vi kjenner det i dag.

Et gammelt filmklipp, hentet fra YouTube hvor Frank Sawyer binder The Pheasant Tail:

Fluene er enkle og effektive, og passer fint for nybegynneren ved bindestikka. Dersom du er helt fersk innen nymfefiske i elv, kan du også plukke opp et par viktige momenter innenfor dette fisket.

For den historieinteresserte har denne filmen en viss verdi. Johan Klingberg fisker i kjente engelske kalkelver med tradisjonelle enkle nymfer, sammen med   engelskmannen Terry Lawton. Samtalen går mer eller mindre lystig rundt temaene Sawyer, Skues og gamledager gjennom hele fiskeseansen.

Jeg må innrømme at denne filmen antakelig hadde gjort seg akkurat like bra som lydbok. Fiskene er bitte små, bildekvaliteten begredelig, og alt som skjer foran kamera virker veldig regissert og stivt. Jeg klarer ikke få meg til å anbefale denne filmen for andre enn de med historisk interesse rundt de nevnte Sawyer og Skues, og førstnevntes favorittflugor.

Boka er nemlig en aldri så liten godbit. Her er et utvalg artikler fra Frank Sawyer. Bakmannen er Franks barnebarn, Nick Sawyer.

Tekstene i boka veksler mellom nærmest filosofiske betraktninger og teorier rundt nymfefiske etter ørret, til konkrete nymfeteknikker vi fortsatt forkynner i dag, insektadferd og tilleggsinformasjon fra Nick. En god del av fluene Sawyer brukte mest, blir også presentert.

Frank Sawyer studerte insektlivet, observerte ørretens adferd, og tilpasset sine teknikker og fluer i forhold til det han så. Akkurat like aktuelt den dag i dag. Alt i alt en flott liten bok som handler om nymfefiske på Sawyers vis, spekket med tips, triks og betraktninger i forhold til nymfefiske. Tommelen opp!

franksaywersbokFrank Sawyers nymfteknik
Utgiver: Bokförlaget Settern
Antall sider: 90
Språk: Svensk

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *