Henrik tar laksen på tørt

Henrik Mortensen er ute med sin femte DVD. Med heftige bomberscener!

The Scandinavian Spey Cast – Part II i DVD-seriene Fly fishing academy med Henrik Mortensen er i salg. Den femte DVD-en er over samme lest som de andre – men annet tema.

mortensenvol5innledningHenrik Mortensen har systematisk gått igjennom kasteteknikker, fisketeknikker og taktikk i sine filmer – ved islandske, argentiske og amerikanske vassdrag. De har alle inneholdt fisking og fluekasting satt i system, der hvor begge deler foregår – i elvene.

Lærerik
Alle filmene er bygd over samme lest og er like i sin oppbygging. De er konstruktive og har klart avskilte temaer, gode forklaringer og konkrete tips. Med Mortensens erfaringer og kunnskap blir filmene lærerike og instruktive. Denne filmen er intet unntak.

På sin vante, billedlige framstillingsmåte forteller Mortensen om hvordan man kan fiske laks med tørrflue. I ekstremt klare elver drifter tørrflua over laksen, spennende flyt drar opp stemningen før laksen tar – eller ikke tar, men viser seg som en skygge som nesten tar. Et fiske som minner mye om tørrfluefiske etter ørret, hvor man spotter fisken. Dimensjonene er bare så mye større. Både fluene og fisken.

mortensenvol5take

Tørt er rått!
Det er rått å se laksen ta tørt og filmteamet til Mortensen er på plass når det skjer. Det er så nakkehårene reiser seg når bomberen har fri flyt over en laks på rundt ti kilo. Bare å se det på film pirrer nysgjerrigheten. Får jeg muligheten, noe vel de fleste laksefiskere kan få i klare, skrinne sommerhøler, skal bomberen få sin sjanse.

mortensenvol5bombereDette er helt klart et spennende laksefiske, men ikke minst en supplerende form for fluefiske etter laks når forholdene for «vanlig» fluefiske er bortimot håpløse. Denne formen for laksefiske kan fort bli vanedannende – om man får en laks til å ta tørt.

For laksefiskere som etter standarden starter øverst i hølen, kaster seg skrittvis nedover elva og går i land med senket hode når brekket er nådd, er Mortensens filmer til stor inspirasjon. På denne filmen viser han én av de andre mulighetene til å øke fangsten.

mortensenvol5elv1British Colombia
Mortensen er i Nord-Amerika i British Colombia, i elvene Bonaventure, Petite Cascapedia og Grand Cascapedia. Alle flotte elver som er på øverste hylle over elver etter atlantisk laks.
Naturen og elvene minner mye om Norge. Man kan fort føle seg hjemme. Også det at det er altlantisk laks han fanger fenger nok ekstra for skandinavere. Så viser også de store laksene seg i fantastiske filmscener. Wow.

Fokus på løftet
Et annet tema i filmen er fokus på løftet i kastet. Mortensen poengterer hvor viktig løftet er for at kastet skal bli vellykket. Et kast han viser er Triple C, et alternativt kast som i løftet av lina kan forandre retningen på kastet. Et praktisk kast som gir fiskeren stor fleksibilitet. Mortensen understeker at det viktig å beherske kasteteknikkene for å få fisket hølen slik man ønsker.

mortensenvol5laksMortensen demonstrerer fordeler med det skandinaviske speykastet kontra skagit-kastet, en kastestil som er mer vanlig blant amerikanske laksefiskere. Mortsensen, som er sjefsutvikler i Zpey System, bruker selvsagt Zpey-stenger filmen igjennom.

Bra – igjen
Kvalitetsmessig er det heller ikke noe å si på denne filmen, på lik linje med de andre filmene fra Mortensen. Bildene er vakre, naturen betagende, kameraføringen er rolig og regien er safe. De myke, rolige bakgrunnstonene er som en rennende lakseelv og sekvensene er ikke kjedelig lange. Nok en gang; instruktiv, ertende og inspirerende fra Mortensen.

Hva vol. 6 skal ta for seg er ikke lett å gjette. Rekken av DVD-er fra Mortensen nærmer seg fullendt – kanskje. Om det fortsatt skal handle om kasteteknikker og laksefiske. Men han har nok et tema til i ermet…

Kanskje tenker han å fiske i Norge, Sverige og Danmark – der vi driver vårt fluefiske. Det hadde vært ekstra hyggelig.

mortensenvol5coverThe Scandinavian Spey Cast – Part II, Fly fishing academy Vol. 5
Med Henrik Mortensen
Varighet: 103 minutter
Språk: Engelsk
Tekst: Dansk, tysk, engelsk, spansk, fransk, norsk, svensk og finsk
Newsline Video Production
Distributør: Zpey System AS
Utsalgspris: 349,- NOK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *