Inspirasjonsbok fra Olsen

Bok fra fluefiskeren Erling Olsen er ikke hverdagskost. Men når bordet er dekket er det med festmat.

Erling Olsen, viden kjent innen fluefiskekretser, er ute med boka Mine beste fluer – den fjerde siden Hårfluer kom i 1992. Allerede da markerte Olsen seg som en habil forfatter og dyktig innen fotofaget. Men så er også typograf hans opprinnelige yrke. Året etter kom han med Møte ved elva, og den forandret ikke bildet av Olsen. Så skulle det gå seks år før kanskje den best kjente av hans bøker kom – Elvelandet. Nå kan han føye nok ei flott bok til sin CV – Mine beste fluer.

erlingsjoorretOlsen er mest fascinert av fluefiske etter laks og sjøørret. Gjennom årene har vi her i heimen vært like fascinert av de sjøørreter han har fanget. Store, feite og prikkete – tatt på flue.

Enkeltkrok og enhånds
Som fluefisker merket en ung Olsen at han ville fiske med fluer han ikke fant i butikken. Slik startet fluebindingen, slik startet ferden fram mot denne boka. Gjennom en årrekke som fluefisker og fluebinder har Erling Olsen skapt litt sin egen stil – for det meste hårfluer, som ikke er stillistisk bundet og som oftest bundet på enkeltkrok. De fisker best, mener Olsen, som like ofte går med enhåndsstanga.

Nøysom variasjon
Olsen gjør ikke fluene mer avanserte enn de behøver. Snarere er de enkle, men effektive. Han holder seg heller aldri helt stramt til et mønster, hvor akkurat det merke fluebindemateriale må være med for at flua skal fiske. Binderen skal føle seg fri, bruke de materialene man har, kanskje også etter hvert lage sine egne mønstre og egne varianter. Dermed slipper man å være slavisk og bruke en masse tid på å finne nåla i materialhøystakken. Befriende, spør du meg, for alle som tror at det er fluebindermaterialet som fisker og ikke hvordan flua er bundet, hvordan den går i vannet og hvilke fargesjateringer som passer til de forskjellige forholdene i elva. Etterstreb form, farge og funksjon, oppfordrer Olsen, som samtidg oppfordrer til nøysomhet i selve bindingen for å danne helheten.

Man trenger heller ikke så mange mønstre i boksen. Bind heller fluene i flere størrelser, mer eller mindre dresset.

erlingschrimp

Fluer som fanger
Olsen har en forkjærlighet til fjærvingefluer, gjerne med et historisk sus over seg. Flere av disse har han konvertert til hårfluer etter sitt eget hode og skapt seg en kjær base av godt fiskbare fluer. Han vet de fanger fisk, essensen i fluefisket.

Det gir Olsen en ekstra glede ved fluefisket å ha en klassisker på fortommen. Det er det Mine beste fluer handler om – fluer og fluemønstre som er bevist fanger laks og sjøørret. Disse beskriver han fullt ut med materialer, gjerne knyttet opp mot en historie Olsen han opplevd på sin fluefiskerferd. Så sier han hvordan de skal fiskes. Da har du alt du trenger.

Spekket tyngde
I et breddeformat av ei bok er det spekket med flotte bilder av laks og sjøørret, natur og fiskesituasjoner og flotte detaljbilder av fluer. Som ei inspirasjonsbok om fluefiske og gode, gamle, enkeltkrokete fluer er boka sjelden. Sjelden i den forstand at det er vel knapt noen som har kommet med ei bok som har en slik tyngde, som lyser av en slik erfaring innen laks- og sjøørretfiske og som er så tradisjonsrettet. Ta den fram igjen – om igjen og om igjen – og nyt den. Her er det servert.

gallerierling7Boka er delt inn i flere kapitler. Fiskehistorier fra Saltdalselva, Driva og Altaelva, fra fiskekamerater som Rolf Enge, Petru Dima, Johannes Weum og Stein Grøtting, fluemønstre som Rusty Rat, Muddler, The Green Erling, Blue Elegance… Historiene er fortalt med en slik varme, en virkelighet og glede at det er vanskelig å ikke leve seg inn i dem.

Utsøkt bra
Olsen har arbeidet med boka i flere år. Det er godt å se at den er gjennomarbeidet, med flere tiårs erfaring ved elva og stikka. Måtte mange lære av Olsen, at ei bok produseres ikke «over natta», før du selv er tørr bak ørene som fluefisker etter laks og sjøørret. Dette er Olsen den strake motsetningen av.

Det er noen bøker som lever i bokhylla lenger enn andre og de aller, aller fleste som har kommet på markedet det siste tiåret blir fort glemt. Mine beste fluer er ei bok som lever både i nåtiden for oss, i framtiden for våre barn og i fortiden for de historieinteresserte.

Takk Olsen, utsøkt bra!

erlingbokMine beste fluer
Forfatter og illustratør: Erling Olsen
Forlag: Tun 2009
Format: Innbundet
Sider: 240 sider
ISBN: 9788252572377
Språk: Norsk
Pris: 459,- kroner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *