Inspirerende om laks

Velskrevet og inspirerende. Det er Øystein Aas’ bok Fluefiske etter laks – Nordisk – Moderne – Metodisk.
Det er mye synsing og teorier rundt fluefiske etter laks. Det er nok ikke til å legge skjul på at mange forfattere tar seg vel mye vann over hodet når de skal prøve å forklare laksens adferd. Derfor var det med en viss forventning jeg begynte å lese i boka til lakseforskeren Øystein Aas. Med en bakgrunn som seniorforsker i NINA er den faglige tyngden på plass.

Det var befriende å lese ei bok hvor fakta om laksen kommer greit fram samtidig som forfatteren kan svare vet ikke på enkelte spørsmål om laksens adferd.

Fluefiske etter laks er ikke en tung bok med masse vitenskapelige forklaringer. Dette er en bok skrevet av laksefiskeren Øystein Aas mer enn forskeren. Her er det en glimrende blanding av gode fiskehistorier, fisketips, portretter av personligheter og litt fakta om laksens biologi og adferd.

Boka starter med et historisk tilbakeblikk på hvordan det nordiske laksefisket har utviklet seg fra vi overtok arven etter de britiske lakselordene. Det gis en kort innføring i utvikling av stenger og annet utstyr og hvordan skandinavene har vært med og påvirket utstyrsutviklingen. Gaula er sentral i forfatterens laksefiske og går også igjen mange steder i boka. For den som planlegger en tur til Gaula en gang i framtiden er det mange gode tips å hente.

I tillegg til erfaring om selve laksefisket har forfatteren plukket med seg forskjellige kastestiler. Sammenlikningen mellom det skandinaviske speykastet, det amerikanske skagitkastet og det tradisjonelle langlinekastet som amerikanerne har tatt til seg, er lite skrevet om tidligere. Aas framstiller på en objektiv måte av fordelene ved de forskjellige kastene og kastestilene.

Alt i alt er dette en meget velskrevet bok som vil være interessant lesning både for nybegynneren og den viderekommende laksefisker.

Fluefiske etter laks – Nordisk – Moderne – Metodisk
Øystein Aas
Cappelen Damm
2008
ISBN: 9788204129819
Bokmål
Innbundet
Kr 349,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *