Klippinges flueboks for alle

18 kilo laks på tørrflue. En gripende historie i Pelle Klippinges nyeste bok Laxfiske och favoritflugor – ett liv med flugfiske.

Boka Laxfiske och favoritflugor – ett liv med flugfiske har 16 kapitler, som de aller fleste handler om fluefiske etter laks. Hans femte bok er i samme bane som de forrige, med én stor forskjell; denne er mer personlig og vi får kikke dypt i flueboksens hans. Fortsatt handler det om opplevelser og fisketurer, forskjellige elver og land, men Klippinge presenterer i denne boka mer av seg selv, mer om de fluene han bruker og mer av hva laksefiske betyr for ham.

Klippinge er kanskje mest kjent for de fleste som Emån-fiskeren. I elva hvor de store sjøørretene og de flotte, kraftige laksene holder hus. I denne boka er han selvfølgelig også i Emån, nesten naturlig nok, men også i Mörrum, Örekil, Orkla, Gaula, Spey og Dee.

I 30 år har Klippinge samlet erfaringer om fluer til laks. Nå får vi se dem, nydelig presentert i boka. Selvfølgelig med bindebeskrivelse. Og det er både hårvarianter av mer moderne art og lokale mønster. Tilda heter den ene. Den harblant annet to laks på over 20 kilo på samvittigheten – nettopp i Emån.

Klippinges bøker preg av en historisk vandring langs elver med laksestanga. Det gjør også fluene, som er så langt i fra moderne tubefluer med alskens glitter og det hippeste av bindematerialer man kan komme. Fluene hans er solide mønstre, bundet i flere varianter. Men likevel har han ikke stivnet i klassiske enkroksfluer med fjær, men mestret å konvertere dem til hårfluer, ta til seg tips fra andre og se nytten av tubefluer.

Den mest betagende historien i boka er likevel om 18-kiloslaks som tas på tørrflue. Det er heftig. Les den!

Riffling hitch har hatt sin hete epoke. Men tørrfluefiske etter laks, med store bombere og bustete caddis, har kommet mer de siste årene. Noen har prøvd det, men færre har fått laks på metoden. Det er et vanvittig spennende laksefiske – prøv det!

Bøkene til Klippinge, og hans fiskestil, minner meg om den norske forfatteren og fluefiskeren Erling Olsen – eller er det motsatt. Igjen ei god bok fra Klippinge, som føyer seg inn rekkene av bøker som varer.

Fluene i boka er bundet av Steinar Christensen, forordet er skrevet av Øystein Aas og Orri Vigfússon signerer for en epilog.

laxfiske2

Laxfiske och favoritflugor – ett liv med flugfiske
Forfatter: Pelle Klippinge
Illustratør: Thommy Gustavsson
Fotografer: Pelle, Amanda og Andreas Klippinge, Peter Terndrup, Knut Samdalen, Gustaf Ulfsparres Stiftelse, Antti Pirinen
Forlag: Bokförlaget Settern
Innbundet 168 sider 210 x 225 mm
ISBN10: 9175866331
Pris: Ca 398,-

Denne saken er skrevet i kategori Media og er tagget med , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *