Klippinges laksehyllest – Fluefiske.net

Klippinges laksehyllest

Pelle Klippinge hyller laksen. Uten sine drømmer og virkelige erfaringer langs lakseelva hadde ikke mannen levd – bare eksistert.

Avancerat laxfiske – teknik, strategi och härliga drömhugg er navnet på Pelle Klippinges nye bok. Det sier det meste om innholdet, men ordet hyllest er like dekkende.

Format og layout på boka er begge deler traust. I en kvadratisk form og litt matt, «tørr» trykk framstår den ikke som et glansbilde. Snarere er layouten og formen klassisk, og jeg forventer meg ærlighet og sannhet. Det er også hva leseren får, gjennom en gjennomarbeidet tekst som bare erfaringer kan skape. Her er det lite løst snakk og cirkaanvisninger.

Det er vel tre år siden forrige bok fra Klippinge, Laksehugg, kom på markedet. Likhetene mellom disse to bøkene er stor – når det gjelder form og innhold. Forskjellen er like stor – når det gjelder opplevelse og den røde tråden gjennom boka.

Klippinge har kastet noen kast og fisket noen fisk på tre år. Flua har landet i strømmene i Gaula, i Emån, i Ponoi og i Laxá i Adaldal for å nevne noen av elvene. Akkurat ved islandsk vann klarte han å gjøre meg litt avensjuk, for i Orri Vigfússons kongeelv skal jeg væte snøret en gang.

Det er svenskens opplevelser, innlevelse i opplevelsene og nytelsen i opplevelsene som gjør boka til noe mer en gjennomsnittelig lesestoff. Det er ikke alle som klarer å formidle gleden ved lakseelva og fryden ved å gå med fluestanga i ords form. Klippinge klarer det.

Boka er dedikert til de som «kjemper» for villaksens framtid og liv, som NASF (North Atlantic Salmon Fund), Gustaf Ulfsparres StiftelseSportfiskarna och Älvräddarna. Om det hjelper tviler jeg på, fordi den kampen foregår i grove trekk en vei – sportsfiskernes, elveeiernes, foreningenes og viternes håpløse rop mot myndighetene. Den røde råden i boka er laksens framtid gjennom sportsfisket.

Kapitler som «Laxkalv och Pink Floyd», «Svarta döden», «Aldrig på söndagar» og «David og Goliat» er ikke titler man forventer å finne i ei laksebok. Den lille prikken over i-en er uten tvil en tabell bakerst i boka. Øverst i «Nordiska storlaxar på fluga att försöka slå» står Magnus Klerck med en 36-kilos tatt i Pasvikelva i 1863, tatt på en ukjent flue. Lista med 26 fluelakser, mange tatt i Norge og Alta behørig representert, er snadderstoff i boka.

Så er listene over bøker som det er verdt å lese og elver som det er verdt å besøke veldig ålreit informasjon. At Øystein Aas’ bok Fluefiske etter laks står på lista overrasker ikke, men å bli nevnt sammen med forfattere som Jan Johansson, Hans Lidman og Tor Hansen må betegnes som god kritikk fra en av dagens beste nålevende, svenske fiskeforfattere. Men Klippinge, jeg savner virkelig en forfatter og en bok; Elvelandet av Erling Olsen.

Boka er krydret med et flott knippe fotografier. De blir litt tamme på matt papiret.

Pelle Klippinge
Avancerat laxfiske – teknik, strategi och härliga drömhugg
Bokförlaget Settern
192 sider
Format 21 x 23 cm
Språk: Svensk, kommer ikke på norsk pr. i dag
ISBN: 978-91-7586-615-4
Veil. pris 382,- SEK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt