Krogvold fra A til Å

Pål Krogvold har kommet med en utvidet og revidert utgave av Fluefiske fra A til X. Over samme lest som forgjengeren, men nå til Å.

Det er mange fluefiskebøker på det norske markedet, for ikke å snakke om de skandinaviske. Det er få som blir mer enn ei døgnflue. Klassikere som er med oss hele livet, er få. Krogvold har et knippe bøker på samvittigheten fra før, som han kan være stolt av.

Den første utgaven av Fluefiske fra A til X som kom ut i 2000, touchet klassikerstemplet og det er mange ørretfiskere som nevner det som ørretbibelen. Med den reviderte og utvidede utgaven har han tatt det siste skrittet – til Å.

Krogvolds nyeste bok Fluefiske fra A til X trekker paralleller til Lennart Bergqvists Flugbinding på mitt sätt og Laxflugor på mitt sätt. Iacob Sømmes Ørretboka, som kom ut i 1941, har også kommet i ny utgave og henger fortsatt med. Henrik Mortensens Fluekast – den skandinaviske stil, Erling Olsens Elvelandet og Mikael Frödins Klassiske Laksefluer er fortsatt etterspurte til tross for at det er noen år siden de kom ut.

Og som Hans Lidmanns mange og skildrende bøker fra et halvt århundre siden, tror jeg Lars Lenths lune måte å fortelle om fluefiske på, er bøker man gjerne kan sikre seg. Neste sted man nok må lete for å sikre seg disse bøkene kan fort bli loppemarked og bokantikvariat. Alle forskjellige bøker, med forskjellig tema, men alle om fluefiske. Det er blant disse Krogvols bok hører hjemme, på toppen av bokstabelen.

Krogvolds bok er ryddig, velskrevet og fengende. Mer er det egentlig ikke å si om det.

Krogvold har fisket det meste, fra land, fra belly boat, fra kano – i vann, i elv, i sjøen. I alle fall de mest vanlige fiskene som vi liker å fange på flue. Ørreten har alltid stått hans hjerte nærmest, men han vet også meget vel hvordan han skal lure gjedda, sjøørreten og noen tropiske slag. Det er denne kunnskapen han deler med sine lesere, sydd sammen med fluer, fluebinding, fisketips og taktikk. Sånn cirka 50 år med fiske, for det meste fluefiske, står mellom alle linjene.

Krogvold er å regne som en foregangsmann innen moderne imitasjonsfiske etter ørret. Han tok tidlig til seg den fiskeformen som utviklet seg i USA på 70-tallet. Der startet det for Krogvold og fra der har han utviklet sitt fluefiske videre og sine imitasjonsmønstre. No hackle-fluer er et stikkord.

På sitt vis har han nok fått mange til å ta i ei fluestang for første gang og skapt interessen.

Selvsagt er bildene mange og flotte – av flotte fisker, av praktiske fluemønstre og av et rikt fiskeliv. Nyt den. Denne boka behøver du ikke å bruke angreretten på.

krogvoldomslag

Fluefiske fra A til X
Pål Krogvold
Revidert utgave: 2009
Første utgave: 2000
Pris 459,- kr
Tun Forlag
Innbundet 311 sider
Format 27 x 20 cm
ISBN: 9788276434460

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *