Lakseeventyret på Sunnmøre

Bondalselva og Ørstaelva – to sunnmørselver som en gang var rike på laks. Først ut i serien om lokalhistoriske bøker er «Lakseeventyret» av Svein Aam.

Bondalselva og Ørstaelva er to elver som fram til de siste årene var rike på laks. Journalist og kjentmann på Sunnmøre Svein Aam går i detaljer i den lokalhistoriske boka «Lakseeventyret».

aam3

Svein Aam er født i Ørsta og gjennom hele oppveksten og utdanningen ved Distriktshøgskulen i Volda, brukte han mye av sin fritid i elvene i nærområdet. De to største, Bondalselva og Ørstaelva, ble flittig besøkt, foruten småelver som Kileelva. Med «marktrola» og fluestanga trålet han lakseelvene, traff mang en fisker og etter hvert ble han godt kjent med elvene. Da jeg traff han i Kileelva midt på 90-tallet, var han på plass når regnet kom, i ført «oljehyre» og laksestang.

Aam går i detalj om utviklingen av lakseelvene i boka. Han beskriver hvordan det fantastiske laksefisket var på den tida, går langt tilbake i historien og han forsøker å se sammenhengen mellom den gangen elvene kokte av laks og i dag hvor det står langt dårligere til med de lokale laksestammene.

Boka er rik på bilder – fra gamle dager, av de lokale fiskerne og fra miljøet i elvene. En og annen «original» har fått sin spalteplass, noe som gjør boka nær og varm. Det er vel få som kjenner disse to elvene som Aam og det er med påholden og solid penn han forteller historien om den sunnmørske lakseeventyret fram til i dag.

For de litt mer lokalkjente nevner jeg avsnitt om Krede-Jo. Kapitel om Lakselorden, Ørstaopprøret og Sirkus Bondalselva, for å nevne noen, har videre interesse enn akkurat de som har trått sine barnsbein i disse elvene. Boka gir et perspektiv på utviklingen av villaksen, hvordan den har måtte kjempe mot forurensing, lakselus og hardt sportsfiske.

Dette er ei lokalhistorisk bok – minnerik for lokalfiskeren og varm og betagende for sportsfiskere som har interesse av å lese om laksefiskets utvikling i to kjent, norske lakselver på Sunmøre. Boka er snever i positiv forstand, i og med at den handler om to norske elver, men samtidig spenner boka langt videre både når Aam beskriver laksefiskeren, laksefisket og lakseelvene.

Aam er i dag journalist i Sunnmørsposten med fiskeri og havbruk som spesialfelt. Før 1998 jobbet han ti år i radio og fjernsyn i NRK.

aam1Lakseeventyret
Svein Aam
Spor Forlag 2009
170 sider
Paperback

 

Denne saken er skrevet i kategori Media og er tagget med .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *