Litt langdrygt fra Mortensen

Henrik Mortensens nyeste film, Patterns of Patagonia er ute. Det er den sjette i serien Fly fishing academy – men dessverre drar denne filmen noe i langdrag.

patternsofpatagonia3Dansken Henrik Mortensen er nå i en av verdens beste sjøørretelver – Rio Grande i Patagonia i sørlige delen av Argentina. Rio Grande har flat natur, men har likevel spektakulær natur. Solnedgangen, de gigastore sjøørretene, stillheten og forventningene med fluestang.

Mortensen har gjentatte ganger lært oss, på en pedagogisk og varierende måte, hvordan fluekastet enkelt kan utføres, slik at man får fisket fra alle posisjoner og vrange vinkler. Med en delikat og kraftfri svinging av fluestanga får han fluelina til å danse utover elvene. Hans rike kunnskap om det å fange laks er essensen i filmene. Han har vist oss hva Island byr på av vulganiske lakser mellom riffling hitch, tørrfluer og lavastein.

Derfor forventet jeg klassefilm av Patterns of Patagonia, fordi nivået i Mortensens filmer tidligere har vært høyt. Nå har han dessverre begynt nedstigningen – om han ikke klipper kjappere på neste film, korter ned filmen og har scener som får meg til å kicke foran flatskjermen.

patternsofpatagoniaVel er sjøørretene han fanger grisestore, og feite hopp er i sentrum i linsa. Budskapet om fluefiske er også i denne filmen.

Det er store fluer, som Sunray Shadow, Mr. Punky – som er et spennende tilskudd i boksen – og nymfer, The Green Machine-tørrfluen og Titanc Fly.

Det blåser som kjent i åpne landskap – så som i Rio Grande. I denne vinden klarer Mortensen å fange stor sjøørret. Det er en urfordring det står respekt av, for kontakt med liner, fluer og fisk er minimal. Men så er også de store sjøørretene i flertall i Rio Grande.

Men som seer blir det litt mye vind og for få lekre kast. Det er nå heller ikke så enkelt i stiv kuling med orkan i kastene.

patternsofpatagonia5Men bevares, Mortensen er Mortensen, og fans bør se denne filmen. Jeg slakter den ikke til bunns, men det er etter min mening Mortensens tameste film i rekken av alle de kvalitetsfilmene han har gitt ut.

Holder du stand den første halvdelen, har du en god, drøy halvtime foran deg. Filmen tar seg opp. Materialet er der, og med en par runder til i klippoteket hadde også denne filmen funnet sin plass i Mortensens gode bibliotek.

Patterns of Patagonia – Fly fishing academy vol. 6
Henrik Mortensen, Zpey System AS
89 minutter
Engelsk tale
Tekstet på dansk, svensk, finsk, norsk, engelsk, spansk, fransk og tysk
Distributør: Zpey System, Norge
Kr. 299,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *