Mesterverk om insektlære

Maken til bok Pål Krogvold og Ketil Sand har skrevet om insektlære for fluefiskere. Den første i sitt slag her i landet.Wirkola.

Aldri tidligere har det vært gitt ut ei bok om insektlære rettet mot fluefiskere som fisker i Norge. Så var det også Tun Forlag som ønsket at Pål Krogvold skulle skrive en slik bok.

Krogvold startet opp, men fant fort ut at han trengte hjelp av fagfolk. Fagmannen ble biologen, fluefiskeren og hobbyfotografen Ketil Sand.

Jeg føler jeg vet hva Pål Krogvold står for innen fluefiske og innen forfatterskap. Jeg har lest og benyttet meg av alle hans bøker. Bøkene han har skrevet er slike man kan ta fram om igjen og om igjen, enten for å finne mønster på imitasjoner etter ørret eller for å lære av hans erfaringer etter flere tiår med fluestanga.

Å invitere Pål til en prat om fluefiske er som å putte en femmer på ei lirekasse. Meninger, historier og informasjon renner ut. Da er det veldig gledelig at han fant en bokpartner som er biolog med hovedoppgave om døgnfluer og steinfluer og som selv er en ivrig fluefisker. At Ketil Sand også er mer enn dyktig på fotografering gjorde mannen til et kupp sammen med herr Krogvold.

Det som også betegner Krogvold er at han er nøye i det han gir ut. Det kommer aldri sekunda vare som skulle vært redigert mer og ryddet bedre fra denne karen. Heller ikke denne boka. Boka er lettfattelig og språket er menneskelig forståelig.

Oppbyggingen av boka er nesten på kanten overryddig og bildene er som iskrem for en som er glad i makrobilder. Når jeg ser hva slags makrobilder man kan leke fram av detaljer på døgnfluer, nymfer og vannkryp, var veien kort til fotobutikken. Takk for det lille pushet jeg trengte av argument overfor mannen til å bestille makrolinse nummer to.

Nå skal det likevel mye til å matche disse makrobildene Sand presenterer i denne boka, Krogvold og Sand har for det første hatt døde døgnfluer og steinfluer fra museum og universitet å jobbe med for å presentere detaljer på artene, i tillegg til et vell av knips fra naturen. For det andre har de brukt mikroskop. Bildene er eksepsjonelt gode og uten tvil unike.

Boka er delt inn i kapitler og for å nevne noen: Insekter og systematikk, fangst og oppbevaring av insekter og insektenes oppbygging og identifisering til orden. Døgnfluer, vårfluer, steinfluer, mudderfluer, øyenstikkere, teger og andre insekter som er interessante for fluefiskeren, har fått hvert sitt avsnitt, igjen oppdelt i underavsnitt hvor emnet beskrives i detaljer. Klekketabell, litteraturliste, ordforklaringer og stikkordregister er selvfølgelig på plass. Når så det hele toppes med hvordan du etterligner krypene med hår, dubbing og fjær ved bindestikka, blir det ei bok det er lett å bli avhengig av.

Omslagsbildet gir meg frysninger på ryggen. Når man vet hvor små øyne ei døgnflue i virkeligheten har, og jeg likevel får følelsen av at insektet ser meg inn i sjelen, da vet man at dette er makrobilder på høyeste plan.

Med boka følger en feltguide. Den tar for seg de vanligste norske døgnfluene, bestemmelsesnøkler som hjelper deg til å identifisere døgnfluene i både nymfestadie og som voksne, til familie, slekt eller art og forslag til gode imitasjoner.

Feltguiden skulle vært halvparten så stor. A5 er i største laget for lommer på vadejakker, baklommer og frontlommer på vadebukser. Det er trolig av praktiske hensyn størrelsen er valgt, men dette burde vært løst på en annen måte. Selv den fattige fluefiskerstudenten må bare skrape sammen penger til denne boka eller be opphavet om et langsiktig lån.

Pål Krogvold og Ketil Sand
Insektlære for fluefiskere
Tun Forlag
190 sider innbundet + hefte 32 sider
ISBN 978-82-529-3052-8
Pris 448,- kroner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *