Modig bok fra Syrstad

Ei modig bok – og jeg kjenner at det har påvirket meg, skriver Stener Skogmo i sin anmeldelse.

En kortfattet tittel som innbefatter så mye: Uvisshet, angst, håp… Bare ordet kreft kan ta fra mange av oss troen og stridslysten. Dette ordet som lenge var ansett som synonymt med døden.

Syrstad400Tittel: Dør jeg nå? – Min kamp mot kreften
Forfatter: Knut Syrstad
Sidetall: 304
Innbinding: Innbundet
Målform: Bokmål
ISBN: 9788203292217
Utgivelsesår: 2010

Jeg har lest boka til Knut nå. Jeg har fulgt ham på veien fra de første symptomene, via forferdelige bivirkninger av cellegift og gjennom omfattende kirurgi og smerter. Gjentatte tilbakefall og vekslende tro, håp og fortvilelse. Dette er en modig bok – og jeg kjenner at det har påvirket meg.

Boka er personlig og ærlig. Du får være med i situasjoner som bokstavelig talt handler om liv og død, og der hverdagens trivialiteter fortoner seg som luksusproblemer eller rent av meningsløst tøv. Alt blekner og blir lite eller forsvinner når selve livet er i fare.

Alt dette er ført i pennen med en lun humor og et skrått blikk på tilværelsen som vitner om forfatterens evne til selvironi, og hans særtrønderske humor og verdigrunnlag skinner gjennom. Selv i beskrivelser av vanskelige situasjoner under behandling, har Syrstad fått meg til å smile og le. Kanskje er det riktig som det hevdes, at humor ofte er den beste medisin.

Jeg kjenner igjen Knuts særegne formuleringer og uttrykksmåter i teksten. Her gjøres ingen finlitterære krumspring eller andre triks av noe slag. Bare rett frem og ærlig beskrivelse av det Knut opplever og tenker gjennom sin sykdomshistorie. Dette er styrken ved boka.

Knut Syrstad beskriver sitt forhold til enkelte nøkkelpersoner, og det er rørende å høre hvordan forholdet mellom tvillingene Knut og Trond er så nært og sterkt. Også hvordan det oppleves å måtte forholde seg til personer innenfor helsevesenet som har livet ditt i sine hender. Knuts forhold til overlege Harald Solberg beskrives spesielt, og det er godt å vite at slike personer fins. At det finnes ekte engasjement, og ikke bare profesjonell kjølighet i vårt helsevesen.

For meg ble leseropplevelsen spesielt sterk. Jeg kjenner kreften, cellegiftbehandlingene og bivirkningene, sykepleierne og spybøttene, blodpropper og anemi fra innsiden. Akkurat slik Knut beskriver det er slik det oppleves. Jeg har vært der, og Solberg og sengepost 1 og St. Olavs hospital har vært min virkelighet også. Jeg var en av de heldige som etter cellegift og kirurgisk fjerning av lymfesystemet i thorax har unngått tilbakefall.

Knut lever i uvisshet. Ennå er siste ord ikke sagt, og ennå er det slag som skal kjempes. Jeg står i ditt hjørne, Knut!

Aftenpostens mening om boka
Dagbladets anmeldelse av boka
Artikkel på tv2.no i anledning at de begge er gjester i God Morgen, Norge tirsdag 27. april 2010.
En siste sjanse; magasinsak om Knut og Trond Syrstad. Anbefales!

One thought on “Modig bok fra Syrstad

  1. Pingback: Knut Syrstad er død - Fluefiske.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *