Nytt faktaverk av Qvenvild – Fluefiske.net

Nytt faktaverk av Qvenvild

Tore Qvenild er biolog, erfaren fisker og har vært fiskeforvalter siden discotida. Kombinasjonen synes i den nye boka Fiske i Hedmark.

qvenvild hedmarkFiske i Hedmark er Tore Qvenilds nyeste bok – en murblokk som er et must for de som svinger ei stang eller bare liker seg i marka i Hedmark. Så deilig at noen vil samle slik informasjon mellom stive permer for oss!

Ei 15 siders kildeliste med liten skrift og ei 5 sider stikkordliste sier mye om hvor omfattende denne boka om fiske i Hedmark er. Maken til research, maken til ryddighet og maken til spennvidde i ei bok som tar for en nisjeinteresse som innlandsfiske tross alt er, i ett eneste fylke, er det nok bare en fiskeforvalter (eller i den genren) som kan få til. Dette er ikke en jobb for hvermansen av en forfatter – men en erfaren fagmann, som Qvenild er.

Stinne av fakta
I fjor kom den omskrevne boka Fiskeguide for Hardangervidda, ei bok veldig lik denne han nå har gitt ut om fiske i Hedmark. Likhetstrekkene er store, både når det gjelder format, saklighet, fagtyngde og hvordan bøkene er bygd opp. Begge bøkene er stinne av fakta om fisket, om naturen, om arter, om historikk og om de erfaringene Qvenild har høstet på sine fiske- og forskerturer.

Mjøsørret og femundsørret
Hedmark har et vell av elver og vann, rike på fisk av det meste av det som svømmer i ferskvann. Nå er nok mjøsørreten mest kjent for dreggere og fiskere i elvene rundt Mjøsa, for det meste fra Hamar og Gjøvik og nordover. Storørreten arter seg anadromt ved å leve i Mjøsa for så å vandre opp i sideelvene og Gudbrandsdalslågen for å gyte på høsten.

Men Hedmark har Femundsmarka med sine legendariske og kjente fangstplasser – et eldorado for fiskevandreren og fiskepadleren. Gjennom hele fylket strekker Glomma seg fra de smale vassrender lengst nord i fylket til å bli bred og vid nederst. Overalt finnes harren, noe elva er godt kjent for å huse fine eksemplarer av. Ørreten er der, sammen med karpefisker og et fiskeartmangfold.

Fiskerliv i Rena
Fluefiskerne har funnet sitt sete i Renavassdraget, en fiskeplass som er sete for teltliv, samliv og fiskerliv. Ørret, klekking og bindestikke går ofte hånd i hånd for ei gruppe fiskere som kommer igjen år etter år.

Når så Qvenild plusser på Kvikne, Forollhogna, Finnskogene og Trysilelvas svenske vandring til Klara, da er alle fylkets vassdrag representert.

Om alt dette er det fakta og gode historier – en guide som viser deg vei med fiskestanga gjennom fylket. Om noen hadde tatt utfordringen å gå samtlige vassdrag med fiskestanga, er det bare å be sjefen om permisjon fra isen går til snøen legger seg. Du er i god form om du når over alt!

Levende arkiv
Tore Qvenild har tydeligvis arkivet i orden – både det faglige på datamaskiner og det personlige på en «disket» i hodet. Kombinasjonen av fakta om fiske i Hedmark og fortellinger myker opp boka til ikke bli en tørr oppslagsbok – bare en oppslagsbok. Lurer du på hvordan det ser ut her og der i fylket, er det nok av bilder å få overblikk av. For å få fram det historiske perspektive, har Qvenild samlet inn private fiskebilder fra den tida de var i svart hvitt.

Qvenild har gitt ut flere bøker og har flere artikler innen fiske og forvatning på samvittigheten. Blant annet har har skrevet mye og vet mye om elva Rena. Gyting og situasjonen er ett av hans store interessefelt, noe blant annet rapporten om Undersøkelser av ørretens gyting i Rena elv høsten 2008 viser. Du finner mer stoff om fiskeforvaltning i Hedmark på sidene til Fylkesmannen i Hedmark under kategorien Miljøvern > Fiskeforvaltning.

Fiske i Hedmark er informasjon og inspirasjon av en fiskeguide for Hedmark. Den står til gull – og er ei bok for framtida.

Fiske i Hedmark
Tore Qvenild
Tun Forlag 2010
Format: 19 x 26 cm
ISBN: 9788252576061
400 sider
399,- kr.

Denne saken er skrevet i kategori Media og er tagget med .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt