Ørretsnacks for fluebinderen

Den britiske fotografen, ørretfiskeren og fluebinderen Steve Thornton er relativt lite kjent i Norge. Det burde han ikke vært.

Thornton lanserte i 2003 et verk på fluebinding av realistiske imitasjoner. Av en eller annen merkelig grunn er dette verket relativt lite kjent i Norge – selv sju år senere. I 2006 kom vol. 2. Bøkene heter Listen to the River vol.1 og Listen to the River vol. 2.  I 2004 lanserte samme mann en CD med navnet Flytyers masterclass vol. 2.

ABB_9599i

Bøkene
I Listen to the River-bøkene vises en rekke semirealistiske imitasjoner for imitasjonsfiskeren steg for steg. Detaljene kommer godt frem, og alt forklares på en lettforståelig måte. Mange moderne teknikker med moderne materialer vises, noe som for mange garantert vil åpne nye dører i fluebindingens verden! Dersom du begynner å bli lei av å se de «gode, gamle mønstrene» i bindestikka og er sulten på inspirasjon, bør du absolutt se nærmere på disse bøkene.

Thornton4Fakta
Steve Thornton, fra Lincolnshire, England
Profesjonell fotograf
Kjent for sine realistiske imitasjoner
Blant annet gitt ut:

  • Bok; Listen to the River vol. 1, utgitt 2003
  • Bok; Listen to the River vol. 2, utgitt 2006
  • DVD; Flytyers masterclass vol. 2, utgitt 2004

ABB_9611i

Listen to the River vol. 1
I den første boken får vi det mest komplette utvalget med fluer i mine øyne. 20 fluer vises steg for steg, med et forholdsvis riktig utvalg fluer for den norske imitasjonsfiskeren. Eksempelvis steinfluenymfe, vårfluelarver, døgnfluenymfer og klekkere, mygg og marflo.

Boken har en behagelig layout uten forvirrende elementer i designet, og ringperm som gjør den meget godt egnet ved bindebordet.

Et eget kapittel mot slutten er dedikert til å vise teknikker og verktøy i forbindelse med fluebinding av de realistiske fluene som presenteres i boken.

ABB_9621i

Listen to the River vol. 2
Vol.2 presenterer 15 fluer steg for steg, med en kapittelinndeling basert på stadier i et insekts liv i stedet for navnet på insektene selv.

I likhet med vol.1 vises det her også mange spennende bindeteknikker det er verdt å få med seg. Jeg vil trekke frem Heptagenid Nymph, Darting Nymph, Hatching Olive, Hatching Caddis, Needle Fly og Spent Ephemera som virkelig interessante og spennende for allsidig bruk her til lands!

Mot slutten av boken finner vi også et kort kapittel som tar for seg streamerfiske, med ett mønster steg for steg. God lesning, og et interessant mønster dersom du er ute etter stor fisk under røffe høstforhold…

ABB_9631iFlytyers masterclass vol. 2
CD-en er i all hovedsak den første boken – bare på PC. Mitt tips blir rett og slett å kjøpe bøkene fremfor CD-en. Det er enklere å ta med seg de hendige bøkene rundt omkring, til og fra bindebordet, enn det er å ta med seg PC-en.

Nettsiden
Mye av materialene som brukes i Steve Thorntons fluer er materialer du ikke finner på hvilken som helst sportsbutikk med noe fluebindeutstyr. Løsningen kan være å ta en tur innom Steve Thorntons nettside, hvor du finner en rekke spennende materialer.

Nettsiden er i hovedsak en nettbutikk, men også en ressurs med en del artikler og noe tilgjengelige nedlastinger. Her fant i alle fall jeg en hel del materialer jeg har lett etter fra tid til annen, eksempelvis rund foam til små biller – flytyers designer skin og nymph skin i to tykkelser med et godt utvalg farger og den originale flexibody.

Anbefales
Jeg må innrømme at økene traff meg midt i fluebinderhjertet. Jeg har alltid likt å eksperimentere, lære nye teknikker og se andre kreative fluebinderes fluer. Bøkene er inspirasjon!

CD-en skuffet meg noe, ettersom den har 99 prosent av det samme innholdet som i den første boken. For nybegynnere ville det helt klart vært verdifullt med forklarende videoer, og CD-en fremstår egentlig bare som et forsøk på å tjene mer penger.

ABB_9605i

Steve Thornton er helt klart både en dyktig og kreativ fluebinder. Gjennom bøkene og nettsiden vil de aller fleste kunne plukke opp nyttige tips og teknikker til bruk i sin fluebinding. Mange av fluene ser kanonbra ut og blir helt sikkert inventar i mine fluebokser, uten at jeg nødvendigvis tror jeg kommer til å få mer eller større fisk enn tidligere…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *