Praktfullt om lakseelver

A Celebration of Salmon Rivers er en prakfull vandring langs flere av verdens flotteste lakseelver.
NASFs hyllest til den atlantiske laksen er et praktverk av en bok. Fotografen bærer boka og laksefiskerne vi møter underveis er mennesker som har hjertet hos laksen og fluefisket.

Boka fortjener hedersplass blant fjær og tinsel på fluebinderrommet, den fortjener tid i godstolen og du fortjener boka for å gi deg selv litt kvalitetstid. Ved å kjøpe A Celebration of Salmon Rivers støtter man det arbeidet North Atlantic Salmon Fund (NASF) gjør for å bedre vilkårene for at den atlantiske villaksen skal overleve.

Mellom permene er det lett å drømme seg vekk der boka lar deg vandre mellom norsk geitrams og elvestrømmer, på kryss og tvers i koldt, islandsk landskap og i det historiske, åpne øyriket i vest. I Norge starter vandringen ved lakseelvenes mor, Alta, via Tana, før det bærer sørover til Namsen, Stjørdalselva, Orkla, Gaula og ender i vest ved laksedronningen Lærdalselva. Svenskene er representert med Em og Mörrum.

På Island er det ikke ei elv som ikke er nevnt og både River Dee og River Spey har fått sine sider, for ikke å glemme Tweed. Det oser historie av både bildene og artiklene slik de skotske lakseelvene er presentert. Elver i Canada, Russland og i Frankrike er med.

Fotograf R. Randolph Ashton gir boka tyngde og den naturen han har fått gleden av å fotografere, er en prakt i seg selv. Det er nok Ashton som setter de dypeste sporene hos leseren, for dette er en fotografisk nytelse. Hver elv er  vel beskrevet av en lokalkjent person, noe som skaper en fin stil på det hele. Ashton har tidligere gitt ut Fly Fishing in Idaho.

I forordet påpeker Prince of Wales HRH Charles hvor hovedproblemet hos villaksen ligger: We all know, and none better than Orri Vigfússon, that many of the salmon’s problems lie at sea, or in the estuaries.

Boka er på engelsk, men ingen vanskelig engelsk. Sitter skoleengelsken noenlunde, er boka lettfattelig. Den er skrevet mer for turister enn for fagfolk.

NASF ledes av islendingen Orri Vigfússon, mannen som i fjor fikk den prestisjetunge miljøprisen Goldman Enviromental Prize og han er også grunnleggeren. I høst ble søsterorganisasjon Reddvillaksen.no stiftet. Overskuddet av boka går i sin helhet til NASF.

A Celebration of Salmon Rivers
Forlag: Stackpole Books, U.S.
Redaktør og fotograf: R. Randolph Ashton
Språk: Engelsk
Utgiver: North Atlantic Salmon Fund
ISBN: 9780811702799
Foto, sider: Ca 300 fargebilder, 240 sider
Format:Høyde 26 cm x bredde 28 cm
Utgitt i 2007

Intervju med Orri Vigfússon på Fish and Fly
North Atlantic Salmon Fund
NASF Norge, Reddvillaksen.no
Stackpole Books

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *