Salt sjøørret på flue

Siste film fra Scanout Productions handler om saltvann og sjøørret. Runar Kabbe & friends er foran kamera.
Det slår aldri feil. Midtvinters, midt i beste skisesong begynner en kløe som starter bak venstre øre å spre seg videre ut i hele kroppen. Fiskekløen. De første bindekveldene er over for lengst. I går formiddag ramlet den første fangstrapporten for sesongen inn på telefonen i form av MMS.

Salt Sjøørret På Flue er nå konsumert for andre gang. Ute er det 12 minus, lett snø i luften og nordlys. Jeg lurer på hvor mange par ullsokker jeg får plass til i vadeskoene….

Siste film fra Scanout handler om sjøørret. Med Runar Kabbe som hovedfisker er det mer eller mindre selvsagt at dette dreier seg om saltvannsfiske. Nærmere bestemt i Oslofjorden, Strømstads skjærgård og på Bornholm. I tråd med Runars forrige film om havabborfiske er dette verken en instruksjonsfilm eller en underholdningsfilm. Den er begge deler på en gang. Runars enorme fiskeglede smitter lett samtidig som det hele veien er flust av tips & triks man kan plukke opp.

Filmen starter med en gjennomgang av en fiskesesong i Oslofjorden. Igjen er det forfriskende med et avbrekk fra alle langt-ut-på-vidda-etter-fisker-med-prikker-streker-og-store-finner-filmer. Runar liker godt å fiske i folks «hager» langs Oslofjorden. Det er annerledes, og for meg som er født og oppvokst i Oslo er det kjent og kjært. Sekvensen er bra satt sammen og passe lang.

Neste runde er fra skjærgåden utenfor Strømstad der Runar er på visuelt sjøørretfiske med Sjur Økland. I praksis vil dette si pontongbåt, påhengsmotor og vannvittige mengder med vakende sjøørret. Denne biten er kanskje litt i lengste laget. For selv om det mye fisk å bivåne, er størrelsen homogent ganske liten i forhold til hva jeg forbinder med film-sjøørret fra før. Fascinerende nok, men det er ikke til å stikke under en stol at det i hovedsak bygger opp til filmens høydepunkt, Bornholm. Vi snakker store ørreter, nydelig natur, interessante hovingsteknikker og kamikaze-vading sammen med Runars makker Alf-Martin Sollund.

Bonusmaterialet er satt sammen av en interessant forvaltningsbit fra Sandvikselva med Morten Merkesdal, samt litt gjennomgang av utstyr og fluer. De siste to punktene er nok i hovedsak rettet mot nokså ferske fiskere, men så er det også disse som har størst behov for denne typen materiale. Her skal Runar også ha credit for å gjøre fluebindingen grundig. Den er nok kansje litt langdryg for garvede fluebindere som bare vil se mønsteret, men veldig god for nybegynnere. Klarer du å feste inn tråden på kroken og knyte og klippe av til slutt har du god sjangs til å klare å binde Jiggy og CDC Reker kun ved hjelp av denne biten.

Alt i alt er dette tommelen opp for Lars Nomme og Runar Kabbe som igjen leverer norsk saltvannsfiske på film som gjør at jeg nå gleder meg veldig til første tur med neglesprett og is i stangringene.

Salt Sjøørret På Flue
Foto/regi: Lars Nomme/Scanout Production
Medvirkende: Runar Kabbe, Sjur Økland, Alf M. Sollund m.f.
Utgiver: Scanout Production
Spilletid: 69 min + 73 min ekstramateriale.
Distribusjon: Sherpa DistributionScanout og Nordisk Fiskeutstyr m.f.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *