Skjern Å – før og nå

Skjern Å har villaks – igjen. Den jyske åen er restaurert etter flere år med dumme handlinger – alt samlet mellom to permer.

Skjern Å var en av Danmarks flotteste lakseelver – før menneskene endevendte naturen på 60-tallet. Flere år med restaurering og forvaltning har brakt elva tilbake til slik naturen skapte den – nesten. Laksen er på vei tilbake.

skjernutrettingI vår serie om lokalhistoriske bøker om elver og vann i Norden, er Nils Mogensen Svalebøgs bok om Skjern Å på Jylland i Danmark interessant lektyre. Med dokumentasjon helt tilbake til istiden og den tiden utløpet av elva var i Nordsjøen sammen med Rhinen og Elben, gir han en detaljert, historisk beskrivelse av hvordan elva har levd fram til i dag.
FAKTA om Skjern Å

Skjern Å var en gang en av Danmarks beste lakseelver – og også her var de engelske lorder og overklassen på plass med sine greenhart- og splitcanestenger og fjærvingede fluer. Akkurat som det var i Norge på den tiden.

Elva slynger seg gjennom landskapet fra Tørring før den når havet snaut 10 mil lengre ut. Som kjært barn hadde den mange navn; Lønborg Å, Skjerne Å, Hjortholm Å, Bøwers å Skarrild Å. I dag benevnes den som Skjern Å og renner ut i Ringkøbingfjorden med et fall på kun 70 meter.

skjerndemo2

I nyere tid sto det ikke så bra til med Skjern Å. I 1960-årene var menneskene på ferde med sin dumskap og korttenkthet – blant annet ved å rette ut elvas løp. Det sto ille til. I 1990-årene vendte tanken og det ble tatt tak i problemene, bevilget penger, skrapt sammen krefter til dugnad og gravemaskinene gjorde nyttige saker. I dag er elva lagt tilbake i sitt opprinnelige løp, fluefiskerne er igjen på plass og Skjern Å er en fredet plass i kulturlandskapet på Jylland.

skjernfluelaks
Kim Jakobsen har fanget Danmarks største fluefangede laks. Fisken, som veide 20,1 kilo, ble stoppet ut og montert på ei fjøl. På fotostaten til venstre sees den legendariske Storå-fisker Søren Viborg med største laksen, som noen sinne er fanget i Storåen. Fisken ble fanget i 1949 og veide 22 kilo. (Foto fra boka)
skjernetter1950
Søren Larsen med tre fine lakser fanget ved Borris. Larsen var en av Skjern Ås storfiskere. Det var ikke alle, Søren slapp inn i sitt liv, men dem han slapp inn fikk en venn for livet. (Foto fra boka)

Svalebøgs bok er en grundig beskrivelse av elvas historie – også hvordan den har tilpasset seg nyere tid med moderne fluefiskere og moderne hårtuber.

Urgammel laksestamme
Men han starter sin elvehistorie helt tilbake til istidslaksen – for «bare» 17.000 år siden, da isen som lå et stykke innover Jylland, begynte å smelte. Noe av vannmassene tok veien mot vest, det som i dag er Skjern Ådalen, hvor Skjern renner. Skjern er Danmarks fjerder lengste elv, men Skjern-vassdraget med sideelver er det mest vannrike.

Videoen Bøndernes Å

Forfatteren har fokus på laksen når han beskriver elva og miljøet omkring den. Laksestammen er europeisk atlanterhavslaks, en av de tre elvene som huser restene av denne laksearten. Tidligere var den også i Rhinen og Elben. Det er genetiske bevis for at Skjern-laksen er av den urgamle stammen.

Rekordlakser
Skjern Å har gitt mang en fin laks. Danmarks største laks som er fanget på sportsfiskerutstyr ble tatt på en spinner, laget av Carl Hansen fra Troldhede. 26,5 kilo sølvblanke kilo, med lakselus, ble fanget i 1954 av Hr. Vinhandler D. Dinesen fra København. På flue er rekorden 20,1 kilo, fanget av Kim Jakobsen i nyere tid.

skjerncaneSvalebøg har gjort et godt stykke gravearbeid under arbeidet med boka. Det historiske stoffet er omfattende, det er troverdig og det er interessant. Han har ikke fylt ut manglende stoff med svada, men fattet seg i korthet og vært konsis i sine beskrivelser. Hans danske språk er lettfattelig og enkelt å lese for en nordmann.

Verner om elva
Som utlending i danske øyne, kunne jeg som leser ønsket meg flyfoto av elveløpet og flere bilder trinnvis fotografert langs elva. Men det koster dyrt, dette er jo tenkt som en lokalhistorisk bok, mest for det jyske folk.
Til gjengjeld er det mange og flotte bilder av stor laks – før og nå.

Det jyske folk har siden 2002 igjen fått en lakseelv i sitt nærområde. Og de vet å bruke den, nyte den og ta vare på den. Elva skal ikke igjen få svi for menneskenes dumskap – til det har den blitt for mye verdt.

Skjern Å Sammenslutningen

Nationalparkprojekt Skjern Å

Laksefiskeri i Skjern Å
Nils Mogensen Svalebøg
Forlaget Svalebøgen
2010
144 sider
ISBN 978-87-91072-20-8

[youtube id=»5VVZP128upQ»]
Denne saken er skrevet i kategori Media og er tagget med .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *