Tørr laksegalskap – Fluefiske.net

Tørr laksegalskap

Må man være gal for å drive med laksefiske? Det hjelper i alle fall, skal vi tro herrene Lornts Mørkved og Georg Fredrik Rieber-Mohn.
Det hjelper å stille inn hjernen før man tar fatt på Laksegalskap – Sannheten om laksens vesen og laksefiskets uvesen. Men hvilken modus? I alle fall ikke i altfor seriøs modus, men en modus som rommer fantasi, ironi og et åpent sinn.

Laksefiske har siden de første kast etter elvas konge vært omkranset av myter og mystikk. Det er noe spesielt med den anadrome arten, som både kan bli flere kilo tung. Til tider vrang å få til å ta flua, andre ganger såre enkel å fange og som forsvinner ut i det store havet etter sin vandring opp i elvene. Der er den milevils fra mennesker. Ni måneder senere går premiereskuddet og da skal den store tas – tror man alltid. Siste laksedag gir nesten alltid et annet svar; det ble en par matfisk, denne sesongen også. Men neste år…

Mytene, sannhetene, det vi tror er sannhetene og mysterier er den røde tråden gjennom boka, skrevet med god fantasi, noe historisk sus og en dert med ironi. Det hele settes i perspektiv når det er to laksegale menn som fører pennen, om hvordan laksefisket kan sette familiebudjsetter over styr og splitte familieferien i to retninger.

Med historiske øyne starter de to herrer så langt tilbake at laksefiskeren gikk skinnledd, barføtt, slo den ihjel med klubbe og spiste den rå. Det er langt fra der til nå, hvor vi snakker om pluss minus 1 gram linevekt, hot oransje dubbing  og synkegrad 1 på fluelina.

Boka forteller deg ingen ting om laksefluer, fisketeknikker eller om knuter. Det er det bakenforliggende og alt omkring laksefiske som er essensen. Å få laks på kroken er bare en liten prosent av alt det andre laksefisket er. Passe fornøyelig lesestoff, men ikke noe mer, etter min smak. Illustrasjonene, som Knut Høihjelle har satt til teksten, treffer bedre og har humoristisk snitt.

Laksegalskap
Sannheten om laksens vesen og laksefiskets uvesen
Forfattere: Lornts Mørkved og Georg Fredrik Rieber-Mohn
Illustratør: Knut Høihjelle
Forlag: Cappelen Damm 2008
ISBN: 9788202287450
Språk: Bokmål
Innbundet 173 sider
Veil. pris: 329,- NOK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nettbutikken er for øyeblikket stengt