Laksefiskere gikk på aprilspøk

Verken Orkla, Gaula, Namsen, Stjørdalselva eller Verdalselva får utsatt lakseåpning. 1. april hadde skylda…Alt som står skrevet i artikkelen under er en spøk, datert 1. april.

Men mange gikk på limpinnen. Til og med ble aprilspøken delt over 100 ganger til Facebook, folk svarte på e-posten som selvsagt gikk til oss i Fluefiske.net og raten av Likes steg utover dagen. Men ta det helt med ro, laksefisket starter som normalt 1. juni. Så har fiskeforvalter Anton Rikstad ei høne å plukke med oss neste gang vi snakkes. Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse…

Takk til Frank Surdal som lot oss bruke bildet av han og Orkla-laksen til aprilspøken. Og takk til alle for moroa.

APRILSPØK 2014 START:
Orkla, Gaula, Namsen, Stjørdalselva og Verdalselva åpner laksesesongen først 15. juni i år. Grunnen er at elvene trenger mer storlaks til høstens gyting.Grunneierlagene i de fem elvene har på et ekstraordinært møte bestemt at laksefisket skal begynne 15. juni i år. Hovedgrunnen er å ta bedre vare på gytelaksen så den får mer ro til å slå seg til hølene. Dette gjelder elvene Orkla, Gaula, Namsen, Stjørdalselva og Verdalselva.

Det har vært en snøfattig vinter og en tidlig vår. Grunneierne vil gi storlaksen en lengre periode til å vandre oppover elva og slå seg til ro i hølene. Fiskerforvalter Anton Rikstad i Nord-Trøndelag har gitt elveeierne dispensasjon fra de ordinære fiskereglene som en prøveordning i år.

Flere kan miste fisketuren
Elveeierlagene får likevel ikke utvide sesongen med to uker, så konskvensen av en seinere åpning blir at siste fiskedag fortsatt er 31. august. De som har bestilt fiskekort i ukene fra 1. juni til 15. juni mister fiskeretten i år, om det ikke blir avbestilinger i andre perioder. Da vil de som rammes av denne innstrammingen få førsteretten til det ledige fisket.

Se nederst i saken hva du må gjøre for å be om ny dato for fisket.

For å verne om storlaksen i Orkla, har Orkla fellesforvaltning utsatt sesongstarten to uker (foto: Anne J. Backsæther).
For å verne om storlaksen i trøndelagselvene, har grunneierlagene utsatt sesongstarten to uker. Foto: © Anne J. Backsæther

– Jeg ser det som en stor fordel at laksefisket utsettes og at hunnlaksen som forbereder gyting senere på høsten, får fred i en lengre periode på tidliggangen. Vi trenger all den gytelaksen vi kan få for å nå gytemålet i elva til høsten, sier Anton Rikstad.

Det har gått nedover med laksestammen i de aktuelle elvene de senere årene, som med mange andre lakseelver. I fjor var situasjonen kritisk både for Orkla og Gaula, og derfor er årets fangstkvote redusert fra åtte til fem lakser pr fisker. Hunnlaksen er fredet fra 1. juli.

– Kan ikke bare fiskerne sette ut hunnlaksen slik at dere kan åpne elva som vanlig 1. juni?

– Dessverre er det ikke alle som retter seg etter slike regler, og verre blir det nok å akseptere at en sølvblank storlaks skal settes tilbake til elva tidlig i juni. Vi har fått flere meldinger de siste årene om at sportsfiskere dreper også hunnlaksen i fredningsperioden i august, spesielt om den er stor. Når det viser seg at ikke alle sportsfiskere holder seg til fiskereglene ellers i sesongen, må vi sette inn de tiltak vi mener bedrer vilkårene for laksen i elva, sier Rikstad.

– Er dette et problem i alle lakseelver?

– Mer eller mindre er det det. Sportsfiskerne skal ha skryt for at de har lært mer om hvordan de håndterer laksen ved utsetting og at flere setter tilbake fisk i elva, men det er langt fra godt nok. Derfor strammer vi nå inn, fordi vi har inntrykk av at dette er et større problem i elver som Gaula, Orkla, Namsen og Stjørdalselva enn i mindre vassdrag.

Vil ha kontakt med fiskere
Siden vedtaket om utsatt laksefiske er kommet såpass seint og tett opp mot sesongstart, håper grunneierlagene å komme i kontakt med de som har booket fiske mellom 1. og 15. juni.

– Vi håper alle dette gjelder vil ta kontakt med oss på e-post, slik at vi kan prøve å finne ordninger for flest mulig. Vi ønsker jo alle velkommen til elva, selv om det i år blir noe seinere enn vanlig, sier Rikstad.

Årets utsatte laksepremiere blir en prøveordning som skal tas opp til vurdering etter sesongen er over. Hvis den fungerer godt, kan det bli åpning 15. juni også i 2015, men da vil trolig sesongen forlenges med to uker på høsten.

Booket fiske før 15. juni? Slik gjør du:
De som har booket laksefisket i perioden 1. juni til 15. juni, og som ønsker å søke på annet fiske som bli tilgjengelig, må sende en e-post til laksesesong2014@gmail.com. Elveeierlaget skal administrere endringene og søknadene til fisket i løpet av mai, og lover å svare alle så raskt som mulig.

I e-posten må du oppgi hvor og når du opprinnelig har bestilt fiske (elv, vald og dato), og hvilken dato som passer best dersom du ønsker å søke om nye fiskekort.

APRILSPØK SLUTT 🙂

5 thoughts on “Laksefiskere gikk på aprilspøk

  1. Bjørn Jostein sandmo says:

    Fred all holaks å se om d hjelper . Hvis noen mot formodning har hvert uheldig å skade ein holaks bør den inndras til fordel for ein instutisjon .

  2. Pingback: Salmon Season start delayed in Troendelag

  3. lm says:

    synd det var en spøk for det hadde ikke vært feil å frede laksen i trøndelag en periode… helst lenger en spøken foreslår..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *