Loggfører laksen i Verdalselva

Verdalselva innfører tagging og loggføring av laksen. Irland gjorde det samme i 2001.Hensikten med tagging er å få en mest mulig korrekt og troverdig fangststatistikk. Canada bruker det samme systemet. Fiskeforvalter Anton Rikstad husker de tagget laksen i Spania for 10-15 år siden. Jon Olav Oldren i Verdal Jeger- og Fiskerforening kjenner ikke til andre elver i Norge som bruker tagging av laksen, skriver Trønder-Avisa.

Aldri før har mediene hatt så stort fokus på hvor dårlig stelt det er med villaksen. Aldri før har øvrigheten strammet så hardt til på sjølaksefisket. Aldri før har Direktoratet for Naturforvaltning stengt så mange elver for laksefiske. Aldri før har det blitt innført såpass stramme bag limits. Stram til reipet på alt sjølaksefiske og la de siste åndedrag sukke ut.

Bare i Finnmark er det ikke innført så stramme restriksjoner for sjølaksefisket som ellers i landet, ifølge blant annet Miljøjournalen. Hvorfor skal Finnmark være en stat i staten? Hvorfor skal Finnmark ha lengre leveringstider – eller at de ikke har respekt for fristene – på forskrifter og bestemme seg for hvilke elver de stenger for laksefiske? DN hadde fått myndighet til å utforme forskrifter for sjølaksefisket, men før de kom så langt grep Helga inn, fiskeriministeren sjøl. Dog ble de som foreslått for alle fylker – unntatt Finnmark. Det var der tanaværing og sjøsame Helga ville det annerledes. Men vi kan da ikke finne på å nevne ordet inhabilitet… Sees vi i lakseelva i sommer, Helga? Så jeg får kaste deg på elva…

Hvorfor får hennes handlinger gå upåaktet hen i Regjeringen, i media, blant politikere? Det er flere som er dyttet ned av taburettene for mindre saker før. Det går da for F… ikke an å ha en fiskeriminister som motarbeider laksens liv når «laksedoktorene» sier den ligger i respirator. Vel er fiskerinæringen en fiskeriministers domene, men det får da være måte på til ærekjærhet.

Men er det noen som kan si meg hva miljøvernministeren heter i dette landet? Noen som har hørt fra’n i det siste…

Kystpartiets leder Kjell Ivar Vestå krever at sjølaksefisket starter opp når villaksen kommer til kysten, altså ikke når forskriftene nå tillater det. Slik skal de ytre kystområdene få opprettholde sin historiske rett til dette fisket. Det er ikke for ingenting at historie heter historie. Historie er noe som har gått over i historien, Hr. Vestå.

– Kilenotfisket er gammel kystkultur og en tradisjon som vil dø ut når nye generasjoner ikke får lært seg kunsten, sier Ole Torget fra Brandasund til Haugesunds Avis.

Takk og amen for det. Slutt og surv. Det er mye kultur som har dødd ut og mye vil dø ut. Ny kultur kommer til. Det går ikke an å stoppe verden og hoppe av. De som tror det får finne fram skopussesakene og sette seg i gata med hatten og se om de holder banken, strømsugerne og futen på trygg avstand.

– Vi tør ikke garantere at laksefiskerne blir fornøyd i år. Det sier fiskeutvalgsleder Per Ivar Morken og fiskeforvalter Anton Rikstad til Stjørdalens Blad.

Hææææ? Jeg vil da ikke bli garantert laks. Ikke en gang i en put & take laksedam kan noen garantere fangst – selv om sannsynlighetsprosenten nesten går i peak. Jeg er fornøyd bare jeg får komme på laksefiske, får lov til å fiske etter laks – så lenge det er lakseliv i lakseelva.
Er det å være fornøyd eller ikke fornøyd med laksefiske synonymt med laksefangst? Nopp. Sjøl om det er det som skinner igjennom setningen til de to trønderne.

Nå må folk – fluefiskere, markfiskere, slukfiskere, grunneiere, turistverter… – få opp de tunge øyelokka. Kvitt dere med denne holdningen – alle som måtte ha den. Utenfor nesetippen til de som innehar slike holdninger; vi snakker ikke om en snever laksepinne, vi snakker om bygdesamfunn og rekreasjon.

Når jeg møter fiskere langs elva som karver grus under vadeskoa av rastløshet, når jeg møter fiskere som med stivt blikk striper rett forbi og ut i elva foran meg, blinde for at jeg allerede sto der og fisket, når jeg møter fiskere som ikke har med kaffetermos på en dagstur i elva fordi de har ikke tid til å drikke den likevel… Ja, da bli’ æ skræmt, ja.

Men det er vel om å gjøre å fange mest laks – så man kan skryte mest – være høyest på en nedsunket brystkasse – og gjøre meg både flau og irritert. Hvis manndommen (det er dog desidert flest mannlige laksefiskere) sitter i laksen er det stusselig stelt med resten av testosteronet!

Men jeg vet det finnes mange laksefiskere som ikke er slik.
For hver laks vi setter ut, setter vi tilbake myyyyeee rogn.

Hiv deg på – Fri Laksen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *