NRK1: Sjøørret i skyggen av laks

Ut i naturen setter fokus på sjøørreten i en halvtimes film på NRK1 8. april. Redd Villaksen har støttet filmprosjektet med 70.000 kroner. De oppfordrer folk til å komme på lukket visning av filmen på Steinerskolen i Skjold 2. april.

Filmen er laget av Kenneth Bruvik og Reidar Staalesen i Pandora Film og Video AS. Dokumentaren handler om sjøørreten og dens vilkår. I tre år har elever ved Steinerskolen i Skjold deltatt i kultiveringsarbeidet i en liten bekk i Apeltunvassdraget like ved Steinerskolen. Lagunen Storsenter har sponset prosjektet med 2 millioner kroner og Bergen kommune har bidratt med 100.000 i gytegrus.

Sjøørreten er ofte bifangst for laksefiskere. For sjøørretfiskeren er det ingen over. En kraftplugg som gir fluefiskeren fight. Og ikke minst  er den vakker å se på. Den eksplosive styrken og den lune naturen til sjøørreten gjør den til et spennende bytte. Samtidig sliter fisken med de samme utfordringene som villaksen. Flere steder er bestanden sterkt redusert, først og fremst på grunn av påvirkninger fra oss mennesker. Men med enkle grep kan bestandene sikres, og i store deler av Norge er det storstilte dugnader for å berge sjøørreten.

Fiskeforvaltar Leif Roger Karlsen i Østfold viser i programmet grep de har tatt for å øke gytearealene. De har laget passasjer gjennom rør og restaurert bekker, men også her har de utfordringer med bekker som blir ødelagt av jordbruk og annan forurensning. Rundt Oslofjorden har arbeidet nå gitt avkastning og fisket i fjorden er mer lovende. I Skjerstadfjorden i Nordland er det derimot helt optimale forhold. Kenneth Bruvik drar på fisketur med Anders Hjelmtvedt, som har rekord på hele 11 kilo i denne fjorden.

Etter filmen innleder forsker Tore Wiers til debatt. Diane Berbain fra Miljøpartiet De Grønne, Eilert Lund fra Frp, Kurt Oddekalv fra Norges Miljøvernforbund, Alv Arne Lyse fra NJFF, Rune Jensen fra SalmonCamera, Tore Wiers fra Uni Miljø, Rasmus Rasmussen fra Ap og Jens Olav Flekke fra Redd Villaksen deltar i panelet. Marine Harvest stiller ikke i panelet, og ingen andre fra oppdrettsnæringen kommer. Even Søfteland som jobber i et konsulteringsfirma for havbruk stiller til debatt.

NRK1 tirsdag 8. april kl 19.45 
Ut i naturen
I skuggen av laksen

2 thoughts on “NRK1: Sjøørret i skyggen av laks

  1. Even Mjølnerød says:

    Hvorfor i all verden skal så mange politikere stå for debatten i en slik sak og ikke en eneste representant fra Miljødirektoratet. Sjøørreten er fredet i store deler av landet for tiden, på bakgrunn av en bestandsutviklings-rapport publisert av direktoratet i 2009, som blant annet foreslår tiltak som bør iverksettes for å redde den sterkt reduserte bestanden. Det er for mye politikk, og alt for mange lite kvalifiserte som skal si sin mening. Fakta er fakta, og jeg makter ikke å sitte og se på en synsebasert meningsutveksling som kun baserer seg på hver enkelts interesser!

  2. Pingback: Teaser: I skuggen av laksen - Fluefiske.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *